Uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alan, memur ile memur emeklisinin sabırsızlıkla beklediği 3600 ek gösterge yasa taslağı çalışmalarında sona gelindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları ile toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon Memur-Sen yöneticileri arasında gerçekleştirilecek son görüşmenin ardından yasa taslağının duyurulması bekleniyor.

Diğer memur konfederasyonları KESK ve Türkiye Kamu-Sen’in çalışma masasına çağırılmayarak görüş ve önerilerinin alınmamasının yasanın sakat doğmasına yol açacağı savunuluyor. Aslında üye sayıları hayli fazla olan 2 konfederasyonun da görüşmelere katılarak çalışmalara katkı vermesi gerekiyordu. Nedense siyasi irade kendine yakın Memur-Sen’i yeğleyerek yasa taslağını kotardı.

Medyaya yansıyan bilgilere göre çıkarılacak yasa öğretmen, hemşire, din görevlisi, polis ve yönetici konumunda olan memur ve bu pozisyondan emekli olanları kapsayacak. Düzenlemeyle memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek ve bazı meslek gruplarındaki kademeler değişecek. Ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Bu da yeni ek gösterge yaratacak. Kimi memurun ek göstergesi 4000, kiminin 4800, kimimin de 6000’ e kadar çıkacak.

3600 ek gösterge hem çalışan memurun hem de emekli memur maaşlarını etkileyecek. Çalışan memurların maaşında 100-200 lira arasında, emekli memurların maaşında ise yüzde 20 oranında artış gerçekleşecek. 5.200 lira olan emekli öğretmen maaşı ek gösterge artışının ardından 6.240 liraya yükselecek. Aynı şekilde 5.700 lira olan emekli polis maaşı 6.840 liraya çıkacak. Yani 1.000 lirayı aşan tutarda artış sağlayacak emekli maaşlarında 3600 ek gösterge.

Yeni düzenlemeyle diğer kademelerdeki memur emeklilerinin maaşlarında da artış gerçekleşecek. Lakin bu artış 3600 ek gösterge kapsamında bulunanlar kadar maaşlara yansımayacak.

Yasanın hayata geçirilmesiyle çalışan memurun emekli ikramiyesi 20 -30 bin lira arasında yükselecek. Çalışma yılına göre bu tutar 35 bin liraya kadar çıkacak. 25 yıllık hizmeti olan kamu görevlisinin ikramiyesinde 24-26 bin lira arasında artış olacak. 2008 yılı öncesi memuriyete başlayanlarda 3600 ek göstergenin olumlu yansıması maaştan çok emekli ikramiyesi ve emekli maaşında yaşanacak.

Yasa çıkmadan önce emekli olan ve ikramiyesini alan memur, ikramiye farkı alamayacak. Sadece emekli maaşında belirgin artış olacak.

Yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelinen ve yakında kamuoyuna duyurulması beklenen yasa taslağının kısa sürede TBMM’ye sevk edilmesi, eğer erken seçim olmazsa 2023 yılı başında hayata geçirilmesi öngörülüyor. Savlandığı gibi siyasi irade kasımda erken seçim kararı alırsa yasanın bu yıl içinde çıkarılması kuvvetle muhtemel.