Birçok farklı etkenin bir arada yer aldığı trafik ortamında kazalar kimi zaman kaçınılmaz olabiliyor. Bazen trafikte seyir halinde bulunmayan araçların bile başına birtakım olumsuzluklar gelebiliyor. Bu tür durumları sorunsuz şekilde atlatmanın yolu araca sigorta yaptırıp oluşabilecek hasarları teminat altına almaktan geçiyor. Konu karayolu araçları olduğunda ilk akla gelen sigorta alternatifleri trafik sigortası ve kasko oluyor. 

Mini Kasko Nedir?

Zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza durumunda yalnızca karşı tarafın zararlarını karşılarken kasko poliçe sahibinin aracında oluşan hasarı teminat altına alıyor. Zorunlu trafik sigortasının aksine isteğe bağlı bir sigorta türü olan kasko için herhangi bir yasal zorunluluk ya da yaptırılmaması durumunda cezai yaptırım bulunmuyor. Araç sahipleri zorunlu trafik sigortasını kapsam olarak tamamlamak ve kendi araçlarını da güvenceye almak amacıyla kasko yaptırmayı tercih edebiliyor. Diğer taraftan bazı durumlarda gerek aracın uygun kriterleri karşılamaması gerekse kasko primlerinin araç sahibinin bütçesine uymaması gibi sebeplerden dolayı kasko yaptırmak mümkün olmayabiliyor. Dar kasko olarak da isimlendirilen mini kasko araç sahiplerine standart kasko primlerine kıyasla daha uygun primlerle kasko edinme fırsatı sağlayan bir sigorta ürünü olarak tanımlanıyor.

Mini Kasko Neleri Kapsar?

Mini kasko fiyatları müşteri ihtiyacına göre poliçeye eklenen teminatlara göre değişiklik gösteriyor. Bu kasko türünün esnek yapısı sayesinde araç sahipleri standart kaskoda var olan ana teminatlardan bir veya birkaçını tercih ederek dar kapsamlı bir kasko poliçesi hazırlatabiliyor ve buna bağlı olarak da daha uygun bir prim ödeyebiliyor. Aşağıda yer alan ana teminatlar mini kasko kapsamında en sık tercih edilenler arasında yer alıyor.

·         Araç dururken ya da seyir halindeyken bir çarpışma olayının yaşanması

·         Araçta sürücü hatasından kaynaklanmayan yangın meydana gelmesi

·         Aracın kendisinin ya da parçalarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilirken zarar görmesi

Araç sahibinin isteği doğrultusunda ve prime yansıtılması koşuluyla mini kaskoya ihtiyari mali mesuliye, mini onarım, orijinal parça, araç bedel belirleme, çekici ve kurtarma hizmeti gibi çeşitli ek teminatlar ekleme imkânı da bulunuyor.

Mini kasko poliçelerinin değerleme ve teminat sisteminde poliçe aracın toplam değerine göre değil, sigortalı ve sigortacı tarafından ortak belirlenen bir değer baz alınarak düzenleniyor. Araçta poliçe kapsamına giren bir hasar oluşması durumunda oluşan hasar poliçede mevcut olan limitler çerçevesinde sigorta tarafından karşılanıyor.

Hangi Araçlara Mini Kasko Yaptırılabilir?

Mini kasko oldukça avantajlı ve kişiselleştirilebilir bir kasko çeşidi olduğundan birçok araç sahibinin dikkatini çekebiliyor. Diğer taraftan mini kasko yaptırabilmek için hem araç sahibinin hem de aracın çeşitli ön şartları sağlaması bekleniyor. Mini kasko için gereken ön şartlar genel hatlarıyla benzer olsa da sigorta firmaları arasında birtakım farklılıklar da gözlemlenebiliyor.

Mini kasko seçeneğini tercih edebilmek için öncelikle araç sahibinin 25 yaşından büyük olması ve aracın 3 ila 30 yaş aralığında yer alması gerekiyor. Mini kasko yaptırılabilecek araç tipleri ise hususi araç, kamyonet, panelvan ve cip türündeki araçlarla sınırlandırılıyor. Mini kasko yaptırılacak araçlarda hasarsızlık durumu da yakından inceleniyor. Bununla ilgili olarak trafik sigortası hasarsızlık kademesinin 5, 6 ya da 7 olması ve mini kasko talebi öncesinde sigorta şirketi tarafından belirlenen süre boyunca herhangi bir kasko hasarının bulunmaması isteniyor.