Portekiz’in en Güney ucunda, Cebelitarık bogazına açılan bir kasaba olan ALGOZ  12.yüzyılda buraya gelen oguzlar tarafından kuruldu. Kasabada şu anda 3.800 kişi yaşamaktadır. Yaklaşık 2700 kişinin soyağacı oguzlara dayanmaktadır.

Peki Oguz’lar neden buraya geldi? 1195 yılında Madrid ‘in güneyinde Kastilya kralına bağlı Hiristiyanlarla , İber yarımadasındaki Müslüman devlet Müvahhidler arasında Alorcos savaşı yaşandı. Savaşı müslümanlar kazandı.  Savaşın kazanılmasında Müvahhidler safında savaşan Oğuz’ların özellikle Oguz okçuların büyük katkısı oldu. 

Dönemin teknolojisine göre düşmana büyük üstünlük sağlayan Türk yayı, sayısal olarak üstün olan hırıstiyan birliklerine fazlaca zayiat verdirdi.

Oğuz’ların bu başarısından dolayı onlara ganimetten fazla pay ve toprak verildi. Ve şu andaki Algoz ‘a yerleşmeleri saglandı . Oguz’lar bu savaşa kadar Müslüman olmamış halen şaman inanışlarına devam ediyorlardı.


 
Peki neden ALGOZ?  İspanyollar Oguz ları ilk defa bu savaşta tanıdılar. Onlara El-guz diyorlardı. El-guz zamanla evrilerek  Algoz a dönüştü.