Son günlerde akaryakıtta motorinin benzine göre daha fazla zamlanması dikkat çekiyor. Son 10 günde motorinin fiyatı 10 lira 37 kuruş artarken, benzinin litre fiyatı ise 5 lira 26 kuruş zamlandı.

Her ne kadar Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), bugün benzinde 0,79 ve motorinde 2,25 TL/LT olarak yapılan zamların, ürün fiyatlarının bugün büyük oranlı düşüş göstermesi doğrultusunda kaynağından iptal edildiğini açıklasa da son bir haftada gelen zamlar tabelalardaki yerini koruyor. 

Peki bu motorinin benzinden fazla zamlanmasının sebebi ne?

Türkiye ve dünyadaki otomotiv sektöründe yaptığı araştırmalarla bilinen EBS Danışmanlık şirketinin Genel Müdürü Erol Şahin, sorunun yanıtını Odatv’ye verdi.

2 SEBEBİ VAR, HAFTAYA 30 TL’Yİ GEÇECEK
"Bu durumun iki temel nedeni var” diyen Erol Şahin, şöyle devam etti:

“Birincisi arzda sıkıntı var. Özellikle Avrupa'da motorine talep yüksek. 

İkincisi ise en fazla üretimin yapıldığı rafinerilerin Rusya’da bulunması nedeniyle, rafineriler şu an kapalı. Bir anlamda aslında arz sıkıntısı yaşanıyor. Eskiden ticari nitelikli olarak kullanılan motorinin rafineri maliyeti daha fazla olduğu için fiyat artışı da benzinden daha yüksek." 

Erol Şahin "Bu gece itibarıyla 25 lirayı geçecek olan motorin önümüzdeki hafta 30 lirayı görecek" şeklinde konuştu.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ BUNDAN NASIL ETKİLENECEK
İkinci el araç piyasası hakkında ise durgunluk yaşandığını ve pazarın son derece düşük olduğunu söyleyen Erol Şahin "Ocak ve Şubat aylarında piyasa hep durgundu. Normalde Mart ayı toparlanma ayı ama bu sene Mart ayında bile piyasalar durgun" dedi.

Vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve önceliklerinin değiştiğini belirten Erol Şahin "Araç alabilen kişiler hurda diye nitelendirdiğimiz araçları alabiliyor. Eskiden yüzde 50 olan hurda araç sayısı şimdilerde yüzde 70 seviyesine dayandı. Türkiye'deki 100 arabanın 70 tanesi hurda araç niteliğinde bulunuyor” diyerek sözlerine devam etti. 

Sıfır araç piyasası hakkında da konuşan Erol Şahin, "Türkiye'de sıfır araç alabilen kesim toplamda nüfusun 8 ila 10 milyonluk kısmını (Aileleri ile birlikte) kapsıyor. Türkiye'de yılda satılan sıfır araç sayısı ise 800 bin. Kalan 75 milyon kişi asgari ücretli, memur ya da işçi bunlar zaten sıfır  araç alabilen sınıfın içinde değil” diyerek konuşmasını tamamladı.