REFORM HABER- Gaziantep'in Korona virüs vaka durumunda oldukça iyi duruma geldiğini açıklayan İl Sağlık Müdürü, "Hastalığın zirve yaptığı kasım ayıyla kıyaslayacak olursak şu anda vaka sayılarımız yüzde seksen düşmüş durumunda" ifadelerini kullanarak sözlerine şu şekilde devam etti: "Ama tabi insanlarımızın lütfen bu durumu rahatlık olarak görmeyip tedbirleri elden bırakmasını söylüyoruz. Vaka sayısının azalması demek hastalık riskinin hala olması demek."

Korona virüs aşılarının yapılmaya başlanmasıyla hastalığın önüne geçilmesini dileyen İl Sağlık Müdürü Dr. Tiryaki,  “Sağlık çalışanlarını aşılamayı 2-3 gün içerisinde bitirmeyi düşünüyoruz. Bu grubu bitirdikten sonra ise 85 yaş üstü, daha sonra ise 65 yaş üstü gibi bir sıralamamız var. Bu gruplar arasında da Covid19 hastaları öncelikli olacak” diye konuştu.

“6 ay içinde bitirebiliriz”

Sağlık Bakanlığının talimatına göre diğer ülkelerden aşılamayı çok daha hızlı bitirilmesi planlanıyor. Türkiye’nin sağlık alt yapısının buna çok müsait oluğunu ifa eden İl Sağlık Müdürü aşılama işleminin sadece hastanelerde değil, Gaziantep’teki 164 aile sağlığı merkezinde de yapılacağını açıkladı. Kamunun yanı sıra özel ve üniversite hastanelerinde de aşılama işlemleri gerçekleşecek. Dr. Tiryaki, tahmini en fazla 6 ay içinde aşılama işleminin tamamlanmış olacağını ifade etti.

Aşı olmak zorunlu mu?

 Aşı zorunlu mu sorusuna ise Sağlık Bakanlığının aşı olmayı zorunlu tutmadığını, isteyen herkesin aşı olabileceğini açıkladığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Tiryaki, vatandaşlara aşı olunmasını tavsiye ettiğini belirtmenin yanı sıra kendisinin aşı olduktan sonra herhangi bir yan etki ya da sorun yaşamadığını ifade etti.
 

“Basın çalışanlarının önceliği için çalışıyoruz” 


Sağlık bakanlığının basın çalışanlarının önceliği ile ilgili henüz bir açıklama yapmadığını ama gazetecilerin meslek gereği çok fazla insanla iç içe olduğunun farkında olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü, “Bu konuyu bakanlığa da ilettik. Büyük olasılıkla sizler de öncelikli gruplar arasında yer alacaksınız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Kimler ne zaman aşı olabilir?

Sağlık çalışanları hastalığı geçirmiş olsa bile kendisi tercih ediyorsa aşıyı yaptırabilecek. Diğer vatandaşlar ise hastalığı atlatmışlarsa, atlattıktan sonraki 6. aya kadar herhangi bir aşılama işlemi yaptıramayacak. Bu grup randevu alabilecek grupların dışında kalıyor ancak altıncı aydan sonra aşılanabilirler. 18 yaşın altındakilere ise belirti göstermediği için aşı yapılmayacak. 
Vatandaşlara uyarıda bulunan Dr. Tiryaki, “Aşılama işlemleri başladı ama aşı olmamız tedbirleri elden bırakacağımız anlamına gelmiyor” diyerek maske, temizlik ve mesafe kurallarına uymaya devam edilmesi gerektiğini açıkladı. 
 

Vatandaş aşıya güvenmiyor
 

Gaziantepli vatandaşlara aşı yapmayı düşünüyor musunuz diye sorduğumuzda bir kısmı aşıya güvenmediğini ifade ederken bir kısmı da hastalıktan kurtulmak için aşıya güvenmek zorunda kaldığını ifade etti. 
 

HABER: JİYAN CİN