Dünya geneline yayılan COVID-19 salgınının Türkiye'deki ilk tespit edilen COVID19 vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020 günü açıklandı ve bu açıklamadan sonra eğitime uzun bir süre ara verildi. Tüm dünyayı sarsan pandemi nedeniyle alınan birçok önlemle birlikte eğitiminde uzaktan yapılmasına karar verildi.

Alınan bu önlemler neticesinde özel okullara çocuğunu kayıt ettiren veliler ile okul yönetimleri arasında ücret iadesi sorunu ortaya çıkmış ve genel anlamda özel okulların yaptığı uzaktan eğitim nedeniyle ücretin iade edilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Veliler tarafından bu konu ile ilgili tüketici hakem heyetlerine yapılan yoğun başvurular sonucunda ücret iadelerinin başlamasıyla birlikte, özel okullar Millî Eğitim Bakanlığı’na baskı yaparak bir görüş yazısı talep etmiş, bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığından uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutabileceğine ilişkin görüş yazısı gönderilmiştir. Bu yönde bakıldığı zaman eğer uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin yerini tutabiliyorsa bu durumda velilerin özel eğitim kurumlarına yüksek fiyatlar ödemesinin hiç bir anlamı kalmamaktadır. Çünkü, velilerin çocuklarını özel okula kayıt ettirmelerinde ki temel amaç, çocuklarını daha iyi standartlar çerçevesinde eğitim almalarını sağlamak ve tüm bu standartlar ile birlikte yüz yüze eğitim dönemindeki öğrenciye gösterilen bireysel ilgi, dersliklerin daha iyi olması, sosyal alan imkanları, yemekhane standartlarının daha iyi ve okulun güvenlikli olmasıdır. Dolayısı ile velilerin ödediği bu ücretler, tamamen çocuklarının yüz yüze eğitimin sağladığı avantajlar ve imkanlara yöneliktir. Ancak pandemi nedeni ile uzaktan eğitime geçilmesi ile birlikte yüz yüze eğitim imkanı tamamen ortadan kalkmaktadır.

Veliler ve özel eğitim kurumları arasındaki sözleşmeler yüz yüze eğitim sözleşmesidir. Dolayısıyla yüz yüze eğitim yerine getirilmediği zaman sözleşmenin şartları yerine getirilmemiş sayılacağından dolayı bu sözleşmeler, Tüketici Kanununa göre ayıplı hizmet olmakta ve bedelin iade edilmesi gerekmektedir. Eğer, velilerin tüketici hakem heyetine başvurusu sonucunda ücretin ödenmemesine karar verilirse veliler tüketici mahkemelerine şikâyet edebilirler.

Geçen eğitim dönemi, uzaktan eğitim modeline geçilmiş olmasına rağmen, bahar dönemine ait yüz yüze eğitim ücretleri, yemek ve servis ücretleri velilerden tahsil edilmiş ve uzun süren uğraşlar sonucunda tüm bu hususlar yerine getirilmemiş olmasından dolayı eğitim kurumları tarafından tahsil edilen yemek ve servis ücretlerinin iade edilmesine karar verilmiş ancak ne var ki aradan bir yıl geçmesine rağmen hala ödemeler tamamlanmamıştır.

Veliler geçen dönemdeki sorunları tam anlamıyla çözememişken yeni eğitim döneminde yüksek fiyatlı kitap ücretlerini ödemeyenleri online eğitime almayacaklarını söyleyen kurumlarla karşı karşıya kalmışlardır. Veliler uzaktan eğitime devam edildiği için ücret iadesi beklerken kitap paralarına dahil edilen uzaktan eğitim ücreti tahsil edilmiştir. Kullanılan eğitim portalının ücreti online eğitim alabilmek için zorunlu olarak ödetilmiştir. Eğitim parası tahsil edilmişken ekstra talep edilen ücret kabul edilebilir bir durum değildir.

Veliler bu konuda iade alabilmek için mutlaka tüketici hakem heyetlerine aksi karar verildiği takdirde de tüketici mahkemelerine şikâyet ederek ücretlerini talep etmelidirler. Sözleşmede belirtilen şartlar yerine getirilmediği halde tahsil edilen ücretlerin iade edilmemesi hukuka aykırıdır.


Av. Çılga Kumsal Şahin