Psikoloji alanında bireyi tanımak için resim yöntemleri kullanmaya olan ilgi her geçen gün daha çok artmaktadır. Her ne kadar çocuklara yönelik bir teknik gibi görünsede ergenliğe hatta yetişkinşiğe kadar kullanılan bir yöntemdir ancak biz şimdi  daha çok çocukların yaptığı resimlerdeki ipuçlarını konuşacağız.


        Resim çocuğun iç dünyasını ifade etme biçimi ve zihinsel yapısının yansıması olarak kabul edilebilir. Resim bize zeka düzeyi hakkında da bilgi sağlar ama hiç bir zaman tek başına yeterli değildir. Bireyi incelemek için avantajlı olan resimler konu ve figür seçiminde rol oynayan kültürel ve sosyal belirleyicileri değerlendirme olanığı da vermektedir.  Bu figürleri ve ipuçlarını belirtmeden önce resim analizinin uzmanlık gerektirdiğini hatırlatmak isterim. Zaman zaman ortaya çıkan resimler bilinçaltının konusu veya yaşanan bir travma izleri taşıyabileceğinden daha fazla hasara yol açmayı  mümkün kılar. Bu da bu işin oldukça karışık ve uzmanlık gerektiren bir süreç olduğunu bize gösterir
      Şimdi ise kısaca bu figürler nelerdir ne anlam ifade eder bunu konuşalım


İnsan figürü: Ne gerektiğinden fazla büyük ne de küçük olmalıdır. Kolları, elleri ne fazla büyük ne de fazla küçük olmalıdır.Kollar ve eller çevreyle olan iletişimin göstergesidir. Bu gösterge sosyallik , dışa dönüklüğü ifade eder. insan figüründe baş, aklı ve bilgeliği simgeler. Çizilen insan resminde mutlaka kafa olmalıdır. Kafanın çok büyük olması zekaya,  çok önem verilmemesi ise zekaya  çok önem vermediğine işarettir.İnsan figüründe ''ağız'' saldırı organıdır. Ağız küfreder, ısırır, üzer vs. ağız ve dişler çok açıksa sözel saldırganlığa meyik vardır. Ağzın olmayışı ise negatif tutuma, soyutlanma isteğine veya kaçınmaya işaret olabilir. Duygularını dile getirmede sıkıntı yaşama durumu hakkında da ipucu verebillir 


Aile figürü: Aile resimlerinde yer alan bireyler, ya bir ya da iki yatay dizi içinde sıralanırlar. Çocuğun aile içinde en çok değer verdiği kişiler en ön sırada yer alır.  İkinci sırada ise ikinci derece öneö taşıyanlar olur. Eğer kalabalık bir aileyse üçüncü sırada görülebilir. Bütün bunlardan başka çizilen aile bireylerinin boyutları önem göstergesidir. Eğer çocuğun gözünde otoriter biri varsa onu büyük çizme ihtimalı yüksektir. Yine çocuk kendini herkesten küçük çizdiyse benlik algısı düşük olduğu akla gelir. Ailede olmadığı halde birinin çizilmesi durumnda ise çocuk duygularındaki boşluğu doldurmaya çalışıyor olabilir. Peki çocuk sadece kendini çizmiş ise ? Bu durum aile içerisinde ki bir probleme işret olabilir. 


Renk: Çocuklar hoş ve güzel figürlerde en çok tercih ettiği renkleri, çirkin, kötü figürlerde en az tercih ettikleri renkleri; tarafsız oldukları figürlerde ise orta değerdeki renkleri kullandıklarını, olumsuz, kötü karakterlerde en çok kullandıkları rengin ise siyah olduğunu bilinmektedir. Çocukların resimlerinde kullandıkları renkler onların fiziksel özelliklerini de yansıtabilir sağlıklı ve hasta çocuklarla yaptığı araştırmada ciddi ölümcül hastalığı olan çocukların resimlerinde hastalıklarının farkında olduklarının göstergesi çeşitli renkler kullandıklarını tespit etmiştir. Hasta çocuklar tarafından en çok kullanılan renk siyahtır. Kırmızı renk hem sağlıklı hem hasta çocuklar tarafından kullanılmış fakat hasta çocuklar daha fazla kullanmıştır ve çoğunlukla kanla ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
                                                                      Psikolojik Danışman Cansu BULDUK