REFORM HABER

Son zamanlarda görülmeye başlayan maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görülmeye başladı. Şu ana kadar ülkemizde 5 maymun çiçeği virüsü hastası tespit edildi.


Sağlık Bakanı: Koca, Omicron’un daha bulaşıcı olduğunu ancak ilk varyantlara göre hastalarda daha hafif seyrettiğini belirterek, “Hatırlatma dozlarının yapılmasını şiddetle öneriyorum. Ayrıca özellikle ileri yaştaki vatandaşlarımızı mutlaka korumalıyız” diye konuştu.


Sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili soruya da yanıt veren Bakan Koca, “Yeni bir yönetmelik hazırladık. Adaleti temin etmeye, emeğe karşılığını vermeye odaklandık. Taslak ilgili kurumların görüşlerine açıldı. Yakında yayımlanarak 15 Ağustos’ta devreye girecek. Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın memnuniyeti ile sorunlar daha kolay çözülecek” dedi.

Maymun çiçeği nedir 


 Doç. Dr. Asuman İnan “Maymun Çiçeği (MPX), yeni bir hastalık değildir. Hastalık ilk olarak 1958 yılında maymunlarda saptanmıştır. 1970 yılında ise insanlarda ilk olgu Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görülmüştür’’ dedi.
 

Maymun çiçek hastalığı nedir?


Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. Poxviridae ailesinde yer alan diğer virüsler olan Variola virüsü çiçek hastalığına, Cowpox virüsü sığır çiçeğine yol açarken Vaccinia virüsü ise çiçek aşısı üretiminde kullanılır.


Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateş
Baş, sırt ve kas ağrıları
Lenf bezlerinde şişlikler.
Yorgunluk hali.
Üşüme ve titreme.
Ciltte su çiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülen döküntüler.