Her yıl çok sayıda kişi iş kazasına kurban giderken iş yerinde iş güvenliği uzmanlarının bulundurulmaması da tartışılmaya devam ediyor. Alanında yetkili tek sendika olan İSG-SEN, iş kazaları ve iş güvenliği konuları başta olmak üzere birçok konuda çalışma yürütüyor.

2021 yılını İş Sağlığı Güvenliği ve İSG uzmanları açısından değerlendiren Başkan Sayar, bu yıl, geçtiğimiz yıllarda yaşanan ölümcül bir facia ile karşılaşmadıklarını söyledi. Sayar, “Soma, Sakarya gibi büyük bir facia yaşamadık ama iş kazaları devam ediyor. 2021 yılı verileri yıl bittikten sonra yayımlanıyor bu yüzden net rakamları veremezsek de iş kazaları her zaman devam ediyor. Haberlere yansıyan ve bize ulaşan rakamlara göre çok sayıda kişiyi kaybettik. Takriben 1500 kişiyi bu kazalarda kaybettik. Meslek hastalıklarının takibini sağlıklı bir şekilde yapamıyoruz. Bir önceki yıl rakam sıfır. Sahada çalışan kişiler olarak bunun inandırıcı gelmediğini biliyoruz. Pandemide ölen işçilerin de iş kazası statüsünde olmadığını görüyoruz. Kanunlara göre konuşmamız gerekiyor. Bir işçinin pandemide ölmesi işçinin iş yerinde de bu hastalığı kapmış olabileceği gerçeğini değiştirmez” dedi.

“Çalışan işçi sayıları azaldı ama iş kazaları azalmadı”

İş kazalarının azalmadığını ve her zaman devam ettiğini hatırlatan İSG Başkanı Sayar, “2021 yılı 2020 yılına göre iyi geçse de iş kazası anlamında değişen bir şey yok. Sadece büyük bir facia ile karşılaşmadık. İş kazası sayıları azalmadı. Ekonomik kriz var. Çoğu iş yeri kapandı, inşaat sektörü durdu. Çalışan işçi sayıları azaldı ama iş kazaları azalmadı. Denetim yapılsa da yapılmasa da bu kültür gelişmediği sürece bunu aşamayız. Biz bu konuda mücadele ediyoruz” diye konuştu.

“İş Güvenliği ağır çalışıyor ama İş Sağlığı hiç çalışmıyor”

İstihdam konusunu da eleştiren İSG Başkanı İrfan Sayar, ilgili bölümleri okuyan kişilerin istihdam edilmesi gerektiğini ifade etti. Sayar, mesleki hastalıkların önemine de dikkat çekti. Sayar şöyle konuştu: “Kurumlara, işletmelere baktığımız zaman 2 yıl ve 4 yıl İSG okuyan kişileri istihdam etmiyorlar. Kadro da açılmıyor. Çoğu işletme, iktisat, mühendis kadrosunda. Maden, inşaat mühendisi gibi. Bu insanlar çok tepkili. Okuyorlar ve daha çok devlette iş bulmak istiyorlar. Kamudaki bu kanun 2024 yılına kadar ertelenmişti. İş yeri hekimi bulundurulup bulundurulmamasını soruyorum. Bulundurulmadığı yönünde cevap alıyorum. Mesleki hastalığın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Türkiye’de İş Güvenliği ağır çalışıyor ama İş Sağlığı hiç çalışmıyor. Buna bir tepki gösteriyoruz. Tehlike kol geziyor. Bunun için de bu insanları istihdam etmek çok faydalı olacaktır. Bu konuda sesimizi duymak istemiyorlar ama biz buradayız. Halen istişare edilmede zayıf kalıyorlar.”

Azat Özkahraman