Cumhurbaşkanlığı seçimine bir yıl kala siyasi parti liderleri halkın karşısına çıkmaya başladı.

Geçen hafta sonuna değin daha çok Anadolu turunda yurttaşla yüz yüze görüşerek ekonomik sorunlarını dinleyen muhalefet parti genel başkanları, siyasi atmosferin ivme kazanmasıyla mitinglerini yoğunlaştırdı.

Geçen hafta sonu İstanbul- Maltepe meydanında yüz binlerin katılımı ile gerçekleştirilen  “Milletin Sesi” mitinginde CHP Genel Başkanı sanki “adaylık” konuşması yaptı. Kılıçdaroğlu kürsüye çıkmadan önce  ekonomik sorunlarla boğuşan dar gelirli kitleden 5 kişinin yaşadıklarını anlatması CHP mitinginin en dikkat çeken yanı idi.

 İyi düşünülmüş ve hazırlanmış bir programdı, emekli olmasına karşın çalışan kadının, ekmeğini katı atık toplayıcılığından çıkaran emekçinin, zamlardan ötürü dükkanını kapatma aşamasına gelen kasabın, Suriyelilerin istihdam edilmesiyle işini yitiren tornacının ve sigortasız çalıştırılan ev emekçisi kadının kürsüden yüz binlere seslenmesi.

Kemal Kılıçdaroğlu ise siyasi iradeye yüklendiği konuşmasında toplumun ekonomik sorunlarının yanı sıra kamuoyuna ve 6’lı masaya “ortak aday ben olmalıyım” mesajı verdi aslında. Bakalım bu mesajı nasıl karşılayacak siyasi paydaşları?

Gerçekleştirdiği Anadolu gezileri ile halkla en çok iç içe olan, onlara dokunan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in  katıldığı İstanbul- Yenikapı’daki “100 bininci üyeye rozet takma” töreni adeta mitinge dönüştü. Coşkulu kalabalığa vurucu söylemlerle hitap eden Akşener de meydanları ısıtmaya başladı. Etkileyici konuşmasıyla Akşener seçim meydanlarının yıldızı olacak gibi. Zaten çok önceden halkın ayağına giden, dertlerine ortak olan İYİ Parti lideri mitingdeki konuşmalarıyla oy çıtasını  daha yukarıya taşıyacak gibi.

6’lı masanın diğer ortağı DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise siyasi yaşamının ilk mitingini Gaziantep’te gerçekleştirdi. Ekonomist olmasından ötürü hayat pahalılığı, can yakan yüksek enflasyonu konuşmasında önceledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da Adana’da 81 ilden gelen gençlerle “Bir Gençlik Şöleni” toplantısında  stadyumda buluştu. Erdoğan, muhalefet liderleri gibi henüz meydanlara inmese bile  aslında Adana’daki gençlerle buluşması seçime yönelik geniş katılımlı ilk mitingi olarak nitelenebilir. Gerçi Rize-Artvin Havaalanı’nın açılış töreninde halka hitap etse de yöresel olduğundan mitingden öte açılış  töreniydi. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı miting alanlarında görmeye başlayacağız.

Kuşkusuz önümüzdeki günlerde diğer parti liderleri de alanlara inecektir.

Hafta sonu gerçekleştirilen açık hava toplantılarında muhalefet partisi liderlerinin konuşması 2023 seçim çalışmalarının başlangıcıdır. Genelde seçime üç beş ay kala girilen seçim sath-ı mailine bu kez   erken girildi, meydanlar ısınmaya yüz tuttu. Eğer erken seçim kararı alınırsa alev alev yanacak alanlar.