Hükümet, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam önerisini bu hafta sendikalara iletecek

12 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilecek ikinci oturumda dar gelirli kitlenin merakla beklediği hükümetin zam önerisi belli olacak.

4.4 milyon kamu çalışanı ile 2.2 milyon memur emeklisine 2022 ve 2023 yıllarında verilecek maaş artışlarına ilişkin toplu sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlamıştı. Sendikalar hayat pahalılığı altına inleyen 6.5 milyonluk kitleye nefes aldıracak zam için toplu pazarlık masasına oturmuştu.

Yetkili konfederasyon Memur-Sen ile Türkiye Kamu-Sen ortak hareket ederek oluşturdukları zam taleplerini ilk toplantıda siyasi iradeye bildirmişti. Hazırlanan ortak teklife göre, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022 yılı için yüzde 21, 2023 yılı için ise yüzde 17 zam talep etti. Ayrıca her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda yüzde 6 refah payı artışı istiyorlar. KESK ise en düşük memur maaşının net 6 bin 900 lira çıkarılmasını savunuyor.

Konfederasyonların talepleri arasında tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, bayram ikramiyesi ödenmesini, gelir vergisinin yüzde 15’ini aşan bölümünün karşılanması da var.

Her gün iğneden ipliğe zam geldiği, dört kişilik ailenin açlık sınırının 3 bin liraya dayandığı günümüzde sendikaların talepleri insanca yaşam için son derece doğal ve haklı. Lakin, siyasi iradenin bu talepleri ne denli karşılayacağı belirsiz. Kuvvetle muhtemel istemlerinin tümü karşılanmayacak. Hatta dile getirilen yüzde 21 ve yüzde 17 gibi maaş artışları da karşılık bulmayacak gibi. Önceki sözleşmeleri dikkate

aldığımızda gariban memur ve emekliyi yine düşük oranlı zam bekliyor.

Bilindiği üzere 2023 seçim yılı. Hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimleri yapılacak. Seçimin erkene alınması olasılık dahilinde. 6.5 milyonluk kitle seçimi göz önünde bulundurarak “seçim zammı olabilir mi?” diye umutlanıyor. Ekonomik sorunlardan ötürü siyasi iradenin kan kaybına uğradığı sır değil. Koltuğunu korumak isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimi de dikkate alarak memura, emekliye, talep edilen veya ona yakın zammı verebilir mi? Bu yönde de hesaplar yapılıyor.

Kuşkusuz bu soruların yanıtı 12 Ağustos’ta hükümetin sendikalara bildireceği zam önersiyle ortaya çıkacak. Ağustos’un 3. haftasına dek uzlaşma sağlanamazsa memur ve emekli maşlarına önümüzdeki iki yılda yapılacak zam oranını Kamu Görevlileri Hakem Kurulu saptayacak.

Lakin, hükümet 700 bin kamu işçisi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 100 ile 60 lira arasında seyyanen zam ile yılın ikinci altı ayı için yüzde 9, ikinci altı ayı için de yüzde 5 artı enflasyon farkı verilmesini önermişti.

Memur gibi, kamu işçileri de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden çıkacak sonuca kilitlendi. Sözleşmenin bu hafta içinde uzlaşmayla sonuçlanması bekleniyor.

Gerek kamu çalışanları gerek kamu işçisi “seçim zammı olur mu?” diye umutlanıyor. Aslında çok yüksek beklentiye girmemek daha doğru. Çünkü sonrasında şoke oluyorlar düşük zam karşısında.