Sınav kaygısını , bizim gibi sınav toplumlarında hepimizin en az bir kere yaşadığı sınavla ilgili konularda düşünme, hatırlama ve yoğunlaşma güçlüğüne yol açan endişe, belirsizlik ve stresin doğurduğu fizyolojik ve psikolojik tepkiler bütünü olarak tanımlayabiliriz. Gelin bu kaygıya yol açan durumlarını ve çözüm önerilrerini tek tek ele alalım

Neden bir sınav öncesi bu kadar kaygılanırız ? Genellikle ''Sınavı kazanamazsam hayatım biter '' ''sınavı kazanamadığım için çok aptalım'' gibi cümleleri sık sık duyarız. Çünkü girilecek olan sınavın bütün hayata, bütün kişiğe atfedildiğini görürüz. Oysaki sınavda başarılı olmak elbette önemlidir fakat bunun başarının tek kriteri olmadığı öğretmenler ve evebeynler tarafından çok açık ve net bir şekilde ifade edilmelidir. Başarılı olmanın sayılı yolları vardır. Sınav kişiği ve zekayı değil sadece bilgiyi ölçtüğü gerçeğini muhakkak hissettirilmesi çok önemlidir. Bazı durunlarda anne-babanın kaygı düzeyinin çok yüksek olması çocuklarada siyaret eder. Evebeynlerin kendi beklentileri ve çocuğun kapasitesi birbiriyle örtüşmelidir. Mesela sayısal alanda çok başarılı olmayan bir çocuğun tıp okuyacağını düşünmek, çocuğun üzerine baskı ve kaldırabileceğinden daha fazla sorumluluk yükler. Anne-babalar çocuğun eğitim durumlarını tabi ki takip etmeli fakat sık sık ders çalış dememelidİr. Bu konuya değinmişken aşırı mükemmliyetçi anne-baba tutumundan bahsetmeden geçmemek lazım bu tutumu sergileyen evebeynler çocuğundan hep neden daha iyisini yapmadın diye hesap soran tutum sergilerler. Bu tabiki son derece yanlış bir tutum olmakla beraber başarıyı ketlemeye bile neden olabilir. Çünkü çocuk onaylandığında, başarı duygusu tattırıldığında motivasyan edici olur. Evebeynlerin sınav sonucuyla gereğinden fazla ilgilenmeside çocuğun kaygı düzeyine dolayısıyla da sınav performansını olumsuz etkiler. Evebeyn sonuçtan çok sürece odaklanmalıdır. İnsan geleceğe hazırlanmalı fakat anın kıymetinide en iyi şekilde bilmelidir.

Yine son derece yanlış ve yaygın olan bir tutum ise çocupun akademik başarısını, başka çocuklarla kıyaslamaktır. Her çocuk biriciktir. Her çocuğun kendine has özellikleri vardır. Çocuklara her durumda sevileceğini anlatılmalıdır. Bu sınav önemli bir basamak olabilir evet ama çocuğunuzu her durumda sevmeniz gerektiğini ve bunu göstermeniz gerektiğini unutmayın. Aşağılayıcı, küçümser tavırlardan uzak durun, başarısızlıklarına birlikte çözüm yolu arayın başarılarını ödüllendirin. Son olarak çocuğun, uyku ve beslenme düzeni gibi fizyolojik dengeyi sağalayabilmekde son derece önemlidir.