Oy oranı düşük olsa bile siyasetin adeta paylaşılamayan partisi konumunda.

Olası seçimde Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı’nın içinde yer almasını  istediği parti. 2018 seçiminde CHP, İYİ Parti ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın ortağı sayılmasa bile destekleyicisiydi.

Siyasetin gözdesi haline gelen Saadet Partisi’nden söz ettiğimi anladınız.  Yüzde 2 ve 3 gibi az  oy oranına sahip olmasına karşın SP  adeta çekim merkezine dönüştü. Neredeyse paylaşılamıyor. İttifakların ilgisi parti içinde görüş ayrılıklarına, ayrışmaya yol açtı, hatta Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun koltuğunu sorgulanır hale getirdi.

Bilindiği üzere,  Temel Karamollaoğlu, Cumhur İttifakı’na, siyasi iradeye güncel ve ekonomik sorunlar üzerinden ağır eleştirilerde bulunuyor, keskin muhalefet yapıyor. Karamollaoğlu’nun muhalif tutumunun Milli Görüş tabanından gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı oldukça rahatsız ettiği sır değil. SP’nin Millet İttifakı’nın değil, Cumhur İttifakı’nın ortağı olmasa bile yanında durmasını istediği de biliniyor. Öyle ki, yönetimin tavrından duyduğu rahatsızlığı ziyaret ettiği partinin sözü dinlenir ağabeyi, eski yol arkadaşı Oğuzhan Asiltürk’e ilettiği kamuoyuna yansımıştı. Ardından Beştepe’de baş başa gerçekleşen iftar bunun doğruluğunu teyit eder nitelikte buluşmaydı.

Hiç kuşku yok ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan oy oranı düşen Cumhur İttifakı’nın 2023 seçimine güçlü girmesi için SP’nin yanında olmasını arzuluyor. Eski arkadaşlarını yanında görmek isteyen Erdoğan’ın  25 Mart’ta gerçekleştirilen kongrede  AKP’ye davet edeceği  kuvvetli şekilde dile getiriliyordu. Nedense konuşmasında buna değinmedi.  Anlaşılan daha çok “ağır ağbi” Oğuzhan Asiltürk üzerinden girişimlerini sürdürüyor. Tabii, Erdoğan ile Asiltürk arasındaki görüşmeler Genel Başkan Karamollaoğlu tarafından yakından izleniyor. Sorular karşısında “Herkes istediği kişiyle görüşebilir” yanıtını verse de hiç hoşnut olmadığı aşikar.  Yani Karamollaoğlu ile Asiltürk arasında su yüzüne çıkmayan alttan gerilim yaşanıyor. Öyle ki, partinin olağanüstü genel kurula giderek Genel Başkan değişikliği olabileceği açıktan dillendirilmişti.

Şimdilik sular dinmiş görülse bile seçim yaklaştıkça SP içinde ittifak çatışmalarının süreceği kuvvetle muhtemel. Temel Karamollaoğlu, Millet İttifakı’na yakın durmaktan şimdilik memnun. Özellikle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile diyalogu üst düzeyde. Hatta, , Millet İttifakı’nın HDP ile ilişkilendirilmesine yönelik söylemlerden rahatsız olan tabanlarını ikna edebilme adına yeni işbirliğine gidebilecekleri bile savunuldu.

 İYİ Parti, SP, Gelecek Partisi, DEVA Partisi,  Demokrat Parti’nin içinde olacağı yeni oluşumdan, ittifaktan söz edildi. Ne var ki, 2023 seçiminde ortak cumhurbaşkanı adayı olmayı hedefleyen Meral Akşener’in CHP’yi yarı yolda bırakarak yeni oluşuma yeşil ışık yakması olası görünmüyor. Tabii, siyasette her an her şeyin olabileceğini göz ardı etmemek koşuluyla.