Şükrü KARAMAN

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin yakın gelecekte hayata geçirilmesi olası görünmüyor.

Yaklaşık 5 milyon kişinin emeklilik hakkı başka bahara kaldı, hevesleri yine kursaklarında eridi.

Siyasi iradenin seçim yatırımı olarak gündeme getirdiği asgari ücretin hatırı sayılır oranda artırılması, bazı memurlara 3600 ek gösterge hakkının verilmesinin yanı sıra EYT’lilerin bekleme süresinin  indirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğü kamuoyuna yansımıştı.

Öyle ki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bakanlık bünyesinde her üç düzenlemeye ilişkin hazırlıkların sürdüğünü bile  açıklamıştı. Ne ki, Bakan Bilgin’in açıklamasının üzerinden bir gün sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, EYT’liler ilgili çalışmanın olmadığını bildirdi. Bu açıklama yetmedi Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı Basın Müşavirliği de kendi bakanını yalanlarcasına EYT’nin gündemde bulunmadığını duyurdu.

“Bu ne perhiz, ne lahana turşusu” atasözüne uygun siyasi iktidarda iki farklı görüş ortaya çıktı. Asıl ilginç olan bakanlık müşavirliğinin açıklamasıydı. Öyle ya, bir kurumda 24 saatte iki farklı görüş oluştu.

Anlaşılan Bakan Bilgin, EYT’lilerin taleplerine baştan beri olumlu yaklaşmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan habersiz ilk açıklamasını yaptı.  Bunun üzerine Saray’dan Fuat Oktay ile bakanlık müşavirliğinin duyurularıyla bakanın sözleri bir şekilde tekzip edilmiş oldu. Deyim yerindeyse EYT’liler konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin taca çıktı.

Son günlerde bu konu gündemde tutulsa ve EYT’liler yeniden umutlansa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumu milyonlarca insanı düş kırıklığına uğrattı. Biraz önce de vurguladığım gibi Erdoğan, yaş bekleme sınırının kaldırılması ya da belirli oranda düşürülmesine hiç  olumlu yaklaşmıyor. Bu görüş Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yapılan  “Yaş şartı yerine getirilmeden emekli olunmayacağı” açıklaması ile bir kez daha teyit edildi.

Bu konuda kafalar öylesine karışık ki… Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın Müşavirliğinin açıklamasına dek AKP Grup Başkan Vekilli ve milletvekilleri farklı söylemlerle EYT’lileri umutlandırmıştı. Çalışma Bakanı bu yöndeki açıklamaları destekler nitelikte ifadeler kullanmıştı. Fuat Oktay son noktayı koyunca yeniden başa dönüldü.

Bakan Bilgin, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta ilk açıklamasından 180 derece çark edercesine sigorta primi ve günü dolduranların belli bir yaşa ulaşmadan emekli olmalarının mümkün olmadığını belirtti.  

Neden önce EYT’lilerin sorununu çözmeye yönelik açıklamalar yapılıyor, 5 milyon kişi umutlandırılıyor? Sonra Bakan yalanlanarak böyle bir çalışmanın olmadığı duyuruluyor ve bu kişilerde yeniden karamsarlık yaratılıyor? Kamuoyunun çok duyarlı olduğu bir konuda siyasi irade neden aynı dili kullanmıyor? Hiç olmazsa baştan olmayacağı belirtilseydi de yıllardır bekleyen insanlar bir kez daha düş kırıklığı yaşamasaydı. Yazık değil mi umutlarına ve heyecanlarına…