Şükrü KARAMAN

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı yaklaştıkça yeni ücrete ilişkin görüşler havada uçuşuyor.

Bilindiği üzere, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyon, 2022 yılında uygulanacak ücreti saptamak üzere aralık başında ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Komisyona işçi tarafını temsilen katılan Türk-İş’in Başkanı Ergün Atalay, komisyondan toplumu tebessüm ettirecek, güldürecek, toplumu hoşnut edecek, razı gelecekleri tablo çıkarsa altına imza atacaklarını açıkladı. Atalay, asgari ücretin önümüzdeki dönem hiç olmadığı kadar önemli olduğunu belirterek, 45 yıla bedel bir ücretin saptanabileceğini ifade etti. 1976 yılından bu yana, 45 yılda komisyondan 4 kez oy birliği ile ücretin belirlendiği dikkate alınırsa Ergün Atalay’ın açıklamaları beklentileri hayli yükseltti.

Acaba Türk-İş Genel Başkanı, komisyonun emekçiyi hoşnut edecek bir ücreti belirleyeceği yönünde duyum mu aldı? Yoksa, sezgilerine mi güvendi?  Belki de önümüzdeki yıl erken seçim olasılığını göz önüne alarak bu şekilde konuştu. Her ne olursa olsun hayat pahalılığı ile mücadele etmekten yorulan, 2825 liraya talim eden gariban emekçiyi tebessüm ettirecek ücretin saptanması en doğrusu olacaktır.

Bu doğrultuda Türk-İş’e de büyük görev ve sorumluluk düşüyor. Masa başında pes etmeden demokratik mücadele yöntemlerini kullanarak talep ettiği rakam veya ona yakın bir ücretin komisyondan çıkmasını  sağlamak önceliği olmalı. O vakit, Genel Başkanlarının “tebessüm ettiren asgari ücret” açıklaması hedefine ulaşır. Aksi durumda emekçiyi umutlandıran açıklama havada kalır.

Asgari ücrette temel sorun, vergi dışı bırakılmaması. Yılbaşında yüzde 15’lik dilimden veri ödeyen emekçi, eylül ayından itibaren yüzde 20’lik dilime giriyor. Vergi kesintisinden ötürü eline geçen düşük ücretin yılın ikinci yarısından itibaren kuşa döndüğü 10 milyona yakın emekçi şimdiden komisyon kararını beklemeye başladı.

Diğer İşçi kuruluşları DİSK ve Hak-İş, işveren örgütleri ASO, ATO ile  TOBB Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının adil olmadığını savunarak, genişletilerek kendilerinin de yer almak istediğini  sürekli açıklıyor. Nitekim, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, mevcut komisyonda bulunan Türk-İş ve TİSK’i “tuzu kurular” olarak niteleyerek, yüksek ücretin bundan ötürü belirlenemediğini öne sürdü.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmur Arslan da aynı yöndeki taleplerini dile getiriyor. Hatta, emekli temsilcilerinin de komisyonda bulunması gerektiğini belirtti. Yani, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun genişletilmesi  sivil toplum kuruluşları tarafından talep ediliyor.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in “asgari ücreti tuzu kurular belirliyor” açıklaması karşısında Türk-İş ve TİSK’in komisyondaki tavrı bakalım ne olacak ? O sözler açıklanacak yüksek rakam ile yalanlanacak mı?