Son zamanlarda kendinizi stresli, endişeli veya bunalmış hissettiniz mi? Hatta bu durum uykularınıza bile engel mi oluyor? Bazen dünyada, özellikle devam eden COVID-19 salgını nedeniyle, neredeyse sürekli bir olumsuz haber döngüsü olur ve uğraştığınız herhangi bir kişisel mücadele ile kendinizi kontrolden çıkmış gibi hissedebilirsiniz. Ancak tüm bunlara rağmen, rahatlık düzeyinizi biraz da olsa arrtırmak, stresten kurtulmanıza ve her şeyin yolunda gitmesini sağlamanıza yardımcı olabilir.

Esneklik ya da rahatlık terimi sıkıntı, travma veya önemli stres kaynakları karşısında sizin o an ki duruma uyum sağlama ve o durumu yönetme yeteneğinizdir. Zor zamanları atlatmanıza ve hayatın zorluklarından geri dönmenize yardımcı olacak çok değerli bir özelliktir.

Yine de bu esneklik terimi zihinsel dayanıklılık ile aynı şey değildir. Zihinsel dayanıklılık, yaşadığınız zorlukların üstesinden gelmenize yardımcı olurken aynı zamanda işler iyi giderken odaklanmanıza ve motive olmanıza yardımcı olan davranışların, duyguların ve tutumların bir birleşimidir.

Esneklik Nasıl Kazanılır ve Uykunuza Nasıl Bir Etkisi Olur?

Uyku, kendinizi daha esnek hale getirmek için harika bir araçtır. Size önereceklerimizden bazılarını bu gece deneyin ve siz nasıl hissettirdiklerini deneyimleyin.

Stres Düzeyinizi Azaltın

Stresli ve endişeliyken yatağa gitmek, sabahları yorgun uyanmanın nedenlerinden olabilir. Yatmadan önce rahatlamak ve gevşemek için kendinize zaman ayırmak dinlenmeniz için harika bir fikirdir. Bu gevşeme tekniklerinden bazılarını deneyin size ne kadar iyi geldiğine şaşırabilirsiniz!

Egzersiz: Biraz stres atmanın ve uzun bir günün ardından rahatlamanıza yardımcı olmanın harika bir yoludur. Sadece yatmadan en az birkaç saat önce yaptığınızdan emin olun, aksi takdirde uyuyamayacak kadar enerjik hissedebilirsiniz.

Meditasyon veya Nefes Egzersizleri: Odağınızı stres ve endişenizden uzaklaştırmak ve nefesinize vermek derin bir terapötik kazanım olabilir ve huzurlu bir zihin durumunda uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Sizi rahatlatan daha yavaş, daha derin nefes alma durumlarına ve uygulamalarına odaklanın.

Ilık Bir Banyo Yapın: Yatmadan önce ılık bir banyo yapmak uzmanlar tarafından önerilmektedir. Banyolar gergin kasları gevşetebilir ve daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.

Uyku Günlüğü: Bir uyku günlüğünde düşüncelerinizi, duygularınızı ve endişelerinizi takip etmek, duygularınızı işlemenize ve onlarla olumlu bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Yatak Odasında Değişiklikler Yapın

Yatak odanızın iyi uyumanıza yardımcı olacak şekilde ayarlanması önemlidir – sonuçta, rahat uyuyamazsanız uykuyla dayanıklılık oluşturamazsınız. İdeal olarak, yatak odanızın karanlık, serin ve sizi uyanık tutabilecek ekstra gürültü olmadan olmasını istersiniz.

Bir Uyku Rutininiz Olsun

Tutarlı bir uyku rutini, iyi bir gece uykusunun temelidir. Henüz değilse, uyku rutininizin belirli saat aralıkları arasında olmasına dikkat edin.

Bunların hiçbirisi size yardımcı olmuyor, uykuya geçememe, uykuyu sürdürememe haliniz 6 aydan uzun bir süre devam ediyorsa psikoterapi hizmeti almanız önerilir. Psikoterapi, hissettiğiniz herhangi bir olumsuz duygudan (stres, endişe, korku) kaçmak yerine bu düşünceleri yeniden çerçevelendirmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilir. Bunu yaparak ruh halinizi iyileştirebilir, dayanıklılık geliştirebilir ve daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilirsiniz.