Dünya çok uzun zaman sonra ilk kez böylesi büyük bir salgın hastalıkla mücadele ederken, öğrencilerde bir yandan uzaktan eğitim ile boğuşuyor. Her ne kadar öğrenmede yüz yüze ve yaparak yaşayarak daha kalıcı olsa da dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu şartlar şu an için öğrenmede teknolojiyi daha çok ve daha etkili kullanmanın yollarını bilmek öğrenme sürecini  daha verimli kılacak. Bazı ipuçları ile bu süreci daha etkin hale getirebilmek mümkün. Şimdi gelin bu ipuçlarını ele alalım: 
  Birincisi  hangi tip yazılımı/uygulamayı  kullanıyorsak o uygulamayı kullanmayı çok iyi bilmek. Bu tıpkı araba kullanmaya benzer, kullandığınız araca, yola ne kadar hakimseniz o kadar iyi bir sürüş performansı sergilersiniz.
   İkincisi hangi mekanda çalışıyorsanız mutlaka bir ders çalışma köşesi oluşturmaya çalışın. Çünkü davranışlar alışkanlıkları oluşturur.  Ritüelleri aynı yerde gerçekleştirdiğinizde beyniniz bir süre sonra o köşeye geldiğinizde beyine doğru sinyalleri gönderilmesini sağlar sonuç olarak daha rahat odaklanmanızı 
 Üçüncüsü ve bence çok önemli olan konu doğru oturma şekli unutmayın ki bedeninizde oluşabilecek herhangi bir fiziksel yakınma  ders çalışmayı, ders dinlemeyi oldukça güç hale getirir. Doğru oturma şekli dik bir biçimde, baktığınız ekran mutlaka göz hizanızda olacak şekilde ayarlanmalıdır. Diz üstü bilgisayarlarınızın altına koyacağınız bir yükselti işinizi rahatlıkla görecektir. 

    Oturma köşemizi ve konumuzu ayarladıktan sonra gelelim dördüncü maddemize derslere okulda olduğu gibi vaktinde girip çıkmaya özen gösterin. Bu da konuya yeterince odaklanmak ve bütünlüğünü sağlamak için oldukça önemlidir.
Beşinci maddemiz ise derslere DÜZENLİ katılma alışkanlığı edinmelisiniz.  Bir gün katılıp diğer gün katlamazsanız eğer akılda kalıcılık azalır ders disiplini sağlamakta zorlanırsınız.

 Altın kural olarak nitelendirdiğim altıncı madde ise asla yanımızdan ayırmadığınız telefonlarınız.  Lütfen o telefonları ders esnasında dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin, derse vakit ayırdığınız zaman dersle molalarınızda ise telefonunuzla ilgilenmek daha doğru bir davranıştır.   Zaten molalarınız sosyal medyaya zaman ayırmanız açısından yeterli bir süre olacaktır. 

   Yedinci madde ders sırasında not almak. Kendi yazdığınız notların akılda tutulma oranı daha yüksektir. Fakat  iyi not almak öğretmenin ağzından ne çıkıyorsa yazman anlamına gelmez tam tersi özet şeklinde kısa notlar almak daha verimli bir çalışma sağlayacaktır. 

    Son olarak ise şunu belirtmek isterim ki ders çalışmak ve  öğrenmeyi öğrenmek doğuştan değil sonradan edinilen bir kazanımdır.  Herkesin farklı bir ders çalışma ve öğrenme taktiği olabilir  size düşen en iyi nasıl öğrendiğinizi keşfetmelisiniz. Başarıya giden ortak yol ise düzenli ders çalışmak, bol soru çözmek, dersi iyi dinlemek, tekrar yapmak gibi üstesinden gelebileceğiniz adımları gerçekleştirerek hayallerinize ulaşabilirsiniz.