REFORM HABER- Yasal olarak yasaklanan kâğıt atıklarını toplamak artık bir suç haline geldi. Suriye’deki iç savaştan dolayı Türkiye ‘ye sığınan ailenin(13-17)  küçük yaşlardaki çocukları on bir kişilik aileye nasıl baktıklarını şöyle dile getiriyor; “ Babam yaşlı olduğu için çalışamıyor. İç savaştan dolayı Türkiye ‘ye geldik. Kâğıt toplamayı biz kendi ülkemizde de yapıyorduk. Türkiye de düzenlenen son yasalarına göre artık kâğıt toplamak yasak bu da bizim geçim sağlayacağımız işin elimizden kayıp gitmesine neden oldu’’ dedi.

‘’Yükümüz değil insanların bakışları ağır’’

6 yıldır çöp konteynırlarından kağıt toplayan Ahmed omar işin zorluklarıyla ilgili şöyle diyor; ‘’Kağıt toplarken kocaman bir çuvalı kar, yağmur, çamur, yokuş demeden her gün yaklaşık 12 saat boyunca kağıt topluyoruz. Devletin zabıtaları bizi gördüğü zaman ağır yüklü arabalarımızla kaçmak zorunda kalıyoruz. Bu işin yasal olmasını istiyorum’’diye dile getirdi.

Daha sonra Omar;’’ Polis ve zabıtalardan sokak aralarında kaçarken insanların bize bakışları çok ağır sanki çok kötü bir şey yapmış gibi yani hırsızlık, taciz, tecavüzcü olarak bizi görüyorlar. Bu bakışlar bizi çok derinden etkiliyor’’diye ifade etti.

Günlük kâğıt toplarken 45-50 TL civarı para kazandığını dile getiren Omar ,’’ Biz on bir kişilik bir aileyiz.  Ben evliyim iki çocuk babasıyım. Biz bu işi yaparken sağlık sorunları kaçınılmaz oluyor. Hastaneye gittiğimiz zaman reçetelerdeki ilaçlar eczanede 10 TL ise bize 1 TL’ ye geliyor. Devlet bize ay da sadece 120 TL veriyor. Kâğıt toplamakla da kiramız 850 TL yetmiyor. Ben tamirci olmak isterdim kardeşim terzi olmak istiyor. Ama biz böyle sokaklarda kâğıt toplayarak yaşıyoruz’’ diye üzüntülerini dile getirdi.

Kâğıt toplayıcıları ne yapacak?

Türkiye de son yasal düzenlemelere göre artık kâğıt toplayıcıları kâğıt toplamayacak. Belediye çalışanları kâğıt toplayacak. Geri dönüşüm işçileri başkanın Dinçer Mendillioğlu söylediğine göre Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin kâğıt toplayıcısı var. Bunların en az üç kişilik bir aileye baktıkları düşünülürse onların gelirsiz kalması 300 bin insanı etkileyebilir. Yasa dışı halde kağıt toplayıcıları olursa cezai yaptırım uygulanacak. Sokakta kâğıt toplayanların çalışma koşulları olması gerekenin çok gerisinde ancak hem onları işsiz bırakmadan koşullarını iyileştirecek bir modelin bulunması herkesin ortak temennisi.