REFORM HABER- Kursiyerlerle sohbet eden Oğuzeli Kaymakamı Büşra Uçar ve Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç birlikte kendi elleriyle tamamen yöreye uygun ‘Ezo Gelin Bebek’ yaptılar.

‘Ezo Gelin Bebek’ kursunun Oğuzeli Kaymakamlığı, Oğuzeli Belediyesi, İŞ-KUR ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği içinde açıldığını vurgulayan Oğuzeli Kaymakamı Büşra Uçar, “En önemli amacımız ‘Ezo Gelin’i ve unutulmaya yüz tutmuş, günümüzde çok az insan tarafından kullanılan yöresel kıyafetleri gelecek nesillere aktarmak” dedi.

Kaymakam Uçar, “Açtığımız kursla Oğuzelili kadınlarımız hem ev ekonomilerine katkı sağlıyor hem de bizden birisi olan ‘Ezo Gelin’in adını yaşatıyorlar. Görüyorum ki kursiyerlerimizde yaptığı işten keyif alıyor. Kadınlarımızın birbirleriyle olan samimiyetlerini esnaflıklarına da yansıtmalarını diliyorum” dedi.

“İLÇE EKONOMİSİNİ BÜYÜTECEKLER”

Oğuzeli’nde yaşayan ev hanımları el becerileri doğrultusunda eğitim aldığını vurgulayan Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, “Yaşam öyküsü, güzelliği, aşkı ve memleket özlemiyle filmlere, türkülere konu olan Ezo Gelin’in adını yaşatmak istiyoruz” dedi.

Başkan Kılıç, “Açtığımız kursların kursiyerlerimize meslek edindirmenin yanı sıra sosyal yönden de büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kadın istihdamına belediye olarak çok önem veriyoruz. Kurslarımızda da buna öncelik veriyoruz. Kurslarımız sayesinde istihdam olan kadınlar ilçe ekonomisini büyütecekler” dedi.

KURSİYERLERDEN KAYMAKAM UÇAR VE BAŞKAN KILIÇ’A TEŞEKKÜR

Eğitim gören kursiyerler kendilerine böyle bir imkânı sunduğu için Oğuzeli Kaymakamı Büşra Uçar ve Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç’a teşekkür ettiler.

Hem el becerilerini geliştirip hem de meslek öğrendiklerini belirten ev hanımları aldıkları eğitimlerle kendilerini topluma daha faydalı hissettiklerini söylediler.

EZO GELİN

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin, 1909'da Gaziantep'e bağlı Uruş köyünde dünyaya geldi.

Çocukluğundan itibaren "Ezo" diye çağırılan Zöhre, güzelliğiyle dillere destan oldu. Çok sevmesine rağmen berdel usulüyle evlilik yapmak zorunda kalan Ezo Gelin, 1936'da Cerablus'un Kozbaş köyünde oturan teyze oğlu Memey ile (Mehmet) evlendirildi.

Bir süre sonra hastalandı ancak çok yoksul olduklarından kocası onu tedavi ettiremedi. Güzelliği, aşkı ve vatan hasretiyle nam salan Ezo Gelin'in hikayesi dilden dile dolaştı. Adına türküler yakılan, hayatı filmlere konu olan ve yaptığı bir çorbaya da adı verilen Ezo Gelin, 1956 yılında vefat etti. 

Vasiyeti üzerine Türkiye sınırında bulunan Bozhüyük köyünde bir tepeye defnedilen Ezo Gelin'in mezarı, 1999 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesi Dokuzyol (URUŞ) Mahallesine taşındı.