REFORM HABER - Pekmez, pestil ile cevizli sucuk yapmak için üzümleri toplayan köylüler, kazanları kurmaya başladı.

Bağlardan topladıkları üzümleri evlerinin avlusundaki havuzların içine dökerek suyunu çıkaran köylüler, yıllardır bu geleneğin sürmesinde aracı oluyor. Gaziantep'te 'şire' olarak bilenen ve üzüm suyundan elde edilen şıra, kazanlarda saatlerce kaynatılıp pekmeze dönüştürülüyor.

Yapımı zor olan ve uzun süren pestil için bütün aile bireyleri imece usulü çalışıyor. Hazırlanan üzüm suyu sürekli dönüşümlü olarak karıştırılırken, kaynar vaziyette kovalara alınarak temiz bezlerin üzerine incecik serilip kurumaya bırakılıyor.

"İnce ustalık gerektiriyor"

Pestilin ve pekmezin yapım aşamasının oldukça zor olduğunu ifade eden köylüler, bu işin ince ustalık gerektirdiğini belirtti.

Bağ bozumunda elde edilen tatlı üzümlerle pekmez ve pestil yaptıklarını söyleyen köylüler, "Şu an pestil zamanı. Üzümlerimizi önce bağlarımızdan keseriz sonra üzümlerimizi eve getirip onları temizlemek için yıkarız ardından üzümlerimizi torbalara koyuyoruz ve ezerek suyunu çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.

"Kıvamının iyi tutturulması gerekiyor"

Pestil yapmak için üzümün toplanıp ezilmesi, suyunun çıkarılması, kazana alıp kaynatılması ve nişastasının, şekerinin katılması gibi çeşitli işlemlerden geçtiğini söyleyen köylüler, kıvamının iyi tutturulması gereken şıraların ustalıkla bezlerin üzerine döküldüğünü aktardı.

Güneşte kurutulmak için bezlere serilerek bırakılan şıraların, sererken çok kalın, çok ince veya çok şekerli olmaması gerektiğini, aksi halde bezden çıkartılamayacağını söyleyen köylüler, işin sırrının, kıvamının iyi tutturulmasında olduğunu ve şıranın lezzetini güneşten aldığını söyledi.

Pestil, pekmez ve cevizli sucuk yapımının serüvenini kısaca anlatan köylüler, "Hava durumuna bağlı olarak 1 hafta içinde bezlerimizde pestillerimiz kurur ve bezlerimizi ıslatarak pestili ayırırız. Pestili sermek kadar bezden çıkartması da çok zor bir iştir. Çıkan pestilin altını sileriz, nişastalarız sonra tekrar bu çıkarttığımız pestilleri tellere kuruması için sereriz. Kuruduktan sonra kare şeklinde keserek tüketilmeye hazır hale getiririz" diye konuştu.