Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Gaziantep İl Örgütü, seçim günü seçmelerin kendi iradeleri dışında Vatan Partisi'nden sandık görevlisi olarak gösterilip oy kullanmalarına engel olunduğu gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), kentteki seçimlerin iptali ve yenilenmesi yönünde dilekçe verdi.

'Haksız Olmadıkları Görüldü'

Konuya ilişki açıklama yapan Yeşil Sol Parti Gaziantep milletvekili adayları, kentteki halk iradesinin sandıklarda tecelli etmesi önünde engellemeler yaşandığını vurgulayarak yaşananları şu cümlelerle hatırlattı,

"Sabah saatlerinden itibaren yurttaşlarımız seçmeni oldukları sandıklarda oy kullanmak istediklerinde, seçmen listelerinde isimlerinin karşısına 'Sandık kurulu görevlisi olduğu için oy kullanamaz' şeklinde bir şerh düşüldüğünü gördüler. Bunun üzerine yaptığımız incelemelerde, seçmenlerin kimlik bilgilerine erişimi olan Vatan Partisi yöneticilerinin, binlerce seçmeni bilgisi ve rızası dışında sandık kurulu görevlisi olarak yazdığını ve bu yurttaşlarımızın sandık kurulu görevlisi olarak oy kullanabilmelerini düzenleyen 142 belgesinin yine Vatan Partisi’ne teslim edildiğini öğrendik. Bilgisi ve rızası olmaksızın sandık kurulunda görev verilen kişilere bu görevin tebliğ edilmemiştir. Bu durumda yurttaşlarımızın oy kullanabilmesinin tek koşulu seçim kurullarına giderek bu belgeyi kendi çabalarıyla teslim almaktı. Diğer bir deyişle, anayasal bir hak olan seçme haklarını kullanabilmeleri için önce seçim kurullarına gitmeleri, buradan uzun kuyruklarda bekleyerek 142 belgelerini almaları, daha sonra bu belgede görevli yazıldıkları okullara gidip oy kullanmaları gerekti."

Seçim İptali Başvurusu

Seçim gününün hemen ertesinde, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorumluluar hakkında suç duyurusunda bulunulduğu da hatırlatılan metinde başvurulan bu “hilenin” daha çok Yeşil Sol Parti seçmenlerinin olduğu bölgelerde olduğu iddia edilerek seçimlerin iptali için başvuruda bulunulduğu bildirildi.