ALBERT BRUCE SABİN

Abone Ol


   Tam 64 yıl önce 1957'de doktor, tüm ilaç firmalarının üretip dünyadaki tüm çocuklara sunabilmesi için aşısının patentini almamaya karar verdi.

 Albert Bruce Sabin, 1906'da Bialystok'ta doğdu.

 Çocuk felci aşısını bulması ile tanınan Yahudi doktor ve virolog, patent parasından vazgeçerek, bunun fakirler dahil herkese verilmesine izin verdi.

 1959-1961 yılları arasında Doğu ülkelerinden, Asya'dan ve Avrupa'dan milyonlarca çocuk aşılandı: çocuk felci aşısı salgını bastırdı

 Bütün nesiller çocuk felci tarafından yok edildi.
Ama...
 Küp şekerle uygulanan aşısı insanlık tarihini değiştirdi.

 Dedi ki: "Birçok insan aşının patentini almam için ısrar etti ama ben istemedim. Bu benim dünyanın tüm çocuklarına hediyem" - ve bu onun arzusuydu.

 Yahudiydi ve iki torunu SS tarafından öldürüldü.

 İntikam almak isteyip istemediği sorulduğunda, "İki harika torunumu öldürdüler ama Avrupa'nın her yerinde çocukları kurtardım. Sence bu büyük bir intikam değil mi?"

 Soğuk Savaş sırasında Sabin, viral suşlarını Sovyet bilim adamı Mikhail Chumakov'a aşısının Sovyetler Birliği'nde de geliştirilmesine izin vermek için ücretsiz olarak bağışladı.

 Bir üniversite profesörü kadar heyecan verici olmayan bir maaşla yaşamaya devam etti, ancak tüm insanlık için bu kadar çok şey yapmış olmanın memnuniyetiyle dolup taşan bir kalple yaşamaya devam etti.

1993 yılında washinton’da kalp yetmezliğinden vefat etti.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }