KÜLTÜR - SANAT

Gaziantep'in meşhur 19 lezzeti

Abone Ol

Birçok medeniyetin bıraktığı tarihi eserler ile dünyanın dört bir yanından turist çeken Gaziantep, gastronomi dalında UNESCO'nun koruma altına aldığı şehirlerden biri. Tatlısından tuzlusuna, etlisinden hamur işlerine kadar çeşidi bol bir mutfağa sahip olan Gaziantep'e gitmeniz için şehrin meşhur 19 lezzetini bir araya getirdik. Gelsin baklavalar, kebaplar!

Katmer Gaziantep deyince akla gelen ilk lezzet tabii ki katmer! Ustasının elinden incecik açılan yufka, kaymak ve fıstıkla buluşuyor. Genellikle sabah tüketilen katmeri Gaziantep'te yemek istiyorsanız elinizi çabuk tutmalısınız. Çünkü katmer satan dükkanlar, öğle saatlerine gelince kapanıyor.

Ayva kebabı Elma kebabı ve ayva kebabı gibi lezzetler Gaziantep'in meşhur yöresel tatları arasında yerini alıyor. Ayvanın ekşiliği, iyi pişirilmiş etle birleştiriliyor. Bunun sonucunda ortaya harika bir lezzet çıkıyor. Ayva ve kuzu eti şişe dizilerek harı geçmiş ateşte pişiriliyor.

Batma kaymak Geleneksel Gaziantep kahvaltı sofralarının vazgeçilmez bir diğer tatlısı da batma kaymak. En çok İlkbahar mevsiminde tüketilen bu lezzet ineklerin doğal sütünden yapılıyor. Lavaş, kaymak, bal ve şeker ile tüketiliyor. Ortaya nasıl bir tatlı çıkıyor siz düşünün!

Pirpirim aşı Pirpirim Güney Doğru Anadolu Bölgesi'nin yemeklerinde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Pirpirim aslında semizotunun Gaziantep yöresinde söyleniş şeklidir. Semizotu, lolaz, et ve mercimek ile yapılan bu yemek oldukça doyurucu ve yörede sıklıkla tercih ediliyor. Gaziantep'e gittiğiniz de yemeden dönmeyin!

Baklava Unutulmaz lezzetlerden biri de baklava! Gaziantep baklavası artık neredeyse ismiyle birlikte her yerde karşımıza çıkıyor. Gaziantep’in dünyaca ünlü tescilli lezzeti baklava, Gaziantep mutfağının sembolü. Bu lezzeti şehrin ustalarından yemek, size tüm baklavaları unutturacak. Ayrıca kara ezme, yaprak şöbiyet ve dolamayı da yemeden sakın dönmeyin.

Ali Nazik kebabı Gaziantep'in yöresel yemeklerinden en meşhur olanı Ali nazik kebabı. Neredeyse ülkemizin her yerine yayılmış olan bu kebabı Gaziantep seyahatinizde yemeden sakın dönmeyin. Közlenmiş patlıcan üzerine kuşbaşı ya da kıyma şeklinde et ile doldurulan, yoğurt ve tereyağ ile nokta atışı yapılan, lezzetine doyum olmayan Ali nazik kebabını mutlaka deneyin.

Patlıcan kebabı Neredeyse her yerde karşımıza çıkan patlıcan kebabını mutlaka Gaziantep'te yemenizi öneriyoruz. Özenle seçilmiş patlıcanlar etle harmanlanıyor ve ortaya çok lezzetli bir kebap çıkıyor. Et-patlıcan kombinasyonunun en iyi örneklerinden biri.

Şam tatlısı Ramazan aylarında sıklıkla yapılan şam tatlısı bol irmikle hazırlanıyor. Hamurun üzerine bolca Antep fıstığı serpiştiriliyor ve fırında üzeri kızarana kadar pişiriliyor. Pişen tatlının üzerine ılık şerbet dökülür. Dilimlenir ve servis edilir.

Simit kebabı Gaziantep farklı kebap çeşitleriyle herkesi büyülemekte çok haklı. Simit kebabı da şehrin en sevilen kebaplarından biri. Bulgurun kıyma ile yoğurulmasıyla hazırlanıyor. Şişlere takılarak mangal ateşinde pişiriliyor. Üzerine veya içerisine meşhur Antep fıstığı tozu dökülerek de servis ediliyor. Yanında sumaklı soğan ile göz kamaştırıyor.

Antep fıstıklı şekerli börek Katmerden sonra denemeniz gereken diğer tatlı Antep fıstıklı şekerli börek! Şekerle yoğurulan pide hamurunun üzerine eklenen fıstık ve Antep peynirinin muhteşem buluşması bu lezzeti ortaya çıkarıyor.

Menengiç kahvesi Gaziantep'te canınız kahve çekerse, menengiç kahvesini mutlaka deneyin. Menengiç kahvesini diğer kahvelerden farklı kılan şey ise tabii ki fıstık. Yabani fıstık ağaçlarının meyvelerinden yapılan menengiç kahvesi, kendine has lezzetiyle şehrin marka içeceği konumunda.

Kahke Gaziantep'in çıtır çıtır olan kurabiyesi kahkenin en önemli özelliği nohut mayasından yapılmış olması. Bu kurabiyeyi 3-6 ay kadar bozulmadan saklayabilirsiniz. Gaziantep kafelerinde otururken çay ve kahvenizin yanında eşlik edecek alternatif olarak kahke tercih edebilirsiniz.

Antep fıstığı Tüm tatlıları ve yemekleri lezzet bombası yapan Antep fıstığından bahsetmeden olmazdı. Antep fıstığı, sakız ağacı familyasından kabuklu bir meyvedir. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir. Bu mükemmel lezzet Antep'in sembolü hale gelmiş durumda. Dönmeden önce mutlaka sevdiklerinize Antep fıstığı almayı unutmayın.

Firik pilavı Olgunlaşmaya yeni başlayan tahıla firik deniliyor. Gaziantep'te ise mükemmel lezzete sahip pilavı yapılıyor. Bulgur, firik ve tavuk ile yapılan bu pilav oldukça doyurucu ve meşhur bir lezzet.

Lahmacun Bu zamana kadar yediğiniz tüm lahmacunları unutun! Gaziantep’te çıtır hamur üzerinde etin tadını aldığınız ve boyutu oldukça büyük olan lahmacunlar sizi bekliyor. Zengin lezzetleriyle mideleri şenlendiren Gaziantep'te lahmacun, kebap öncesi aperatif olarak tüketiliyor.

Yuvalama çorbası Şimdi size Gaziantep'te bir gelenek haline gelen yuvalama çorbasından bahsedeceğiz. Ramazan Bayramı’na bir hafta kala her akşam bir komşunun evinde toplanarak içilirmiş. İçinde nohut, pirinç, kuşbaşı et ve köftelerin bulunduğu yoğurtlu nefis bir çorbadır.

İçli köfte Her yörede farklı hazırlanan içli köfte Gaziantep yöresinde de sıklıkla yapılmaktadır. Yoğurulup şekil verilen köftelik bulgurun içine kıymanın eklenmesiyle yapılan bu yemeğe bir de meşhur Antep fıstığı veya ceviz eklenirse tadı iki katına çıkıyor. Buharda haşlama veya yağda kızartma usulü ile de servis ediliyor. Dilerseniz üzerine yoğurt ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Beyran çorbası Unutulmayan Gaziantep lezzetleri arasında beyran çorbası da var. Daha çok kahvaltı sofralarında göze çarpan beyran çorbası, çorba mı yemek mi tartışmalarına yol açsa da bu lezzet; et suyu, pirinç, et, sarımsak ile hazırlanıyor. Mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında.

Nohut dürüm Şehrin hemen her yerinde karşınıza çıkabilecek bu ilginç ve mükemmel dürümü yemeden döneceğinizi sanmıyoruz. Pidenin içinde nohut, limon ve maydanoz koyarak hazırlanan bu lezzetten sürekli yemek isteyeceksiniz.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }