GENEL

Yılbaşı sofranızı taçlandıracak 5 ana yemek

Abone Ol

Yılbaşı sofranız için hala ana yemek olarak ne yapacağınızı bilmiyorsanız, bu 5 ana yemekten biri mükemmel bir tercih olacaktır! İşte yılbaşı sofranızı taçlandıracak 5 ana yemek tarifi... Yeni yılı sevdikleriyle evde kutlayanlar ve misafir ağırlayanlar için sofralarınızı taçlandıracak 5 ana yemek tarifi paylaştık. "Hindisiz olmaz" diyenlere hindi tarifleri, "hindi sevmem" diyenlere tavuk tarifi ya da et ile yapılan tariflere yer verdik. İşte yılbaşı sofranızı taçlandıracak 5 ana yemek tarifi...

Fırında hindi sarma Malzemeler: -1 bütün hindi but (kemiği çıkarılmış ve hafifçe ezilmiş) -10-12 arpacık soğan -8-10 diş sarımsak -1 dolmalık sarı biber -1 dolmalık kırmızıbiber -500 gr ıspanak -3-4 yemek kaşığı zeytinyağı -Tuz -Karabiber -Kırmızı pul biber Nasıl yapılır? -Kabuğu soyulmuş soğanları ikiye kesin. Sarımsakları soyup bütün bırakın. -Biberleri temizleyin ve küp doğrayın. Ispanakları yıkayıp irice doğrayın. Bir tavada zeytinyağını ısıtın. -Soğan ve sarımsakları ekleyin. Birkaç dakika soteleyin. Ardından renkli biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. -Ispanakları ilave edin ve birlikte birkaç dakika daha çevirip tuz ve baharatlarını ekleyip ocaktan alın. -Hindi budunu tezgaha yerleştirin ve hazırlamış olduğunuz ıspanaklı harcı içine yayın. -Bir kenarından başlayarak dikkatlice sarıp rulo haline getirin. Rulonun açılmaması için fırın ipiyle birkaç yerinden bağlayın. -Önceden ısıtılmış 200 derece fırında her tarafı kızarana kadar pişirin. -Üzerini folyo ile kapatın ve fırın ısısını 170 dereceye düşürün ve 50 dakika daha pişirin. -Dilimleyip sıcak servis yapın.

En çok tercih edilen tarif: Yılbaşı hindisi ve pilavı Malzemeler: -1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.) -4 yemek kaşığı zeytinyağı -1 yemek kaşığı bal -1 tatlı kaşığı domates salçası -2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu -1 çay kaşığı hardal -1 tatlı kaşığı tuz İçi için: -1 dal biberiye -1 adet defne yaprağı -1 tatlı kaşığı tane karabiber Kestaneli iç pilav için: -2 su bardağı baldo pirinç -2 yemek kaşığı tereyağı -1 yemek kaşığı zeytinyağı -2 adet orta boy kuru soğan -2 yemek kaşığı çam fıstığı -2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş) -1 çay kaşığı karabiber -1 çay kaşığı tarçın -1/4 çay kaşığı yenibahar -1 çay kaşığı tuz -3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu) -1 su bardağı haşlanmış kestane Nasıl yapılır? -Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın. -Küçük bir kasede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın. -Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne yaprağını yerleştirin. -Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin. -Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. -Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. -Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin. -Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo pirinci pilav tenceresine aktarın. -Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. -Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin. -Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin. -Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi, porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin.

Kestaneli hindi büryan Malzemeler: Haşlama için: -750 gr hindi boynu -1 adet soğan -1 defne yaprağı -1 dilim limon Pilav için: -2 su bardağı pirinç -3 su bardağı et suyu -1 adet orta boy soğan -2 yemek kaşığı tereyağı -1 yemek kaşığı sıvıyağ -Tuz Nasıl yapılır? -Hindi boynunu yıkayın ve üzerini 3 parmak geçecek kadar su ilave edin. 1 adet soyulmuş soğan, defne yaprağı ve limon dilimini ilave ederek 1 saat kadar haşlayın. -Haşlanan etlere çatal batırın eğer rahatlıkla batıyorsa olmuş demektir. -Haşlanan etleri didikleyip bir kaba alın, hafifçe tuzlayın. Et suyunu sıcak kalması için kısık ateşte bırakın. -Pilav için pirinçleri 15 dakika kadar ılık tuzlu suda bekletin. Süzüp tekrar sudan geçirin ve süzülmeye bırakın. -Fırını 200 dereceye ayarlayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve sıvıyağ tereyağ karışımı ile birlikte 2 dakika kadar soteleyin. Pirinçleri ekleyip beyazlaşıncaya kadar kavurun. -Kavrulan pirinçleri fırın kabına alın. Üzerine 3 su bardağı sıcak et suyunu ilave edin. Didiklediğiniz etleri pirinçlerin üzerine yayın. -Pilav suyunu çekene kadar fırınlayın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Tuzda tavuk Malzemeler: -1 adet tüm tavuk -3 su bardağı iri turşuluk tuz -3 adet yumurta akı -Yeteri kadar su Harcı: -1 demet roka -6 diş sarımsak Nasıl yapılır? -Tavuğu yıkayıp, suyunu süzdürün. Ayıklanıp saplarıyla birlikte irice doğranmış rokaları ve soyulmuş bütün haldeki sarımsakları tavuğun içine doldurun. -Diğer taraftan, yumurta aklarını cam kapta çırpma teli yardımıyla 2-3 dakika iyice çırpın. Tuzu ilave edip karıştırın. -Gerekirse su ilave edin. Böylece katı bir bulamaç hamuru elde etmiş olacaksınız. -Çapı dar derin bir fırın kabının altına biraz tuzlu karışımdan koyun, üstüne tavuğu yerleştirip kalan tuzlu bulamaçla tavuğun her tarafını kapatıp hiç hava almayacak şekilde kaplanmasını sağlayın. -Tavuğu 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığını fırında hiç su eklemeden 75-80 dakika kadar pişirin. -Servis yaparken üzerindeki tuzlu kısmı çıkartıp, pilav ile birlikte servis yapın. Not: tavuğun üzerinde pişen tuz hamuru çok sertleşir. Bu sert tabakayı ancak bıçakla kırarak çıkarabilirsiniz. Ancak bu hamurun içinde hava almadan pişen tavuğu tadına doyamazsınız.

Ekmek içinde et sote Malzemeler: -1 adet yuvarlak ekmek -500 gram dana bonfile -2 adet patates -1 çay kaşığı iri çekilmiş karabiber -1 tatlı kaşığı tuz -1 yemek kaşığı biber salçası -1 yemek kaşığı domates salçası -2 adet domates -2 yemek kaşığı tereyağı Nasıl yapılır? -Dana bonfile ve patatesleri aynı boyda olacak şekilde küp küp kesin. -Patatesleri az yağda tavada kızartın. -Bonfile parçalarını ısınmış ve tereyağı ile yağlanmış tavada soteleyin. -Patatesleri ilave edin. -Tuz ve karabiber ile aromalandırın. -Biber salçası, domates salçası ve domates rendesini birlikte karıştırıp, 1 yemek kaşığı su ile sulandırdıkran sonra et ve patateslerin üzerine dökün. -Sulanan karışım kaynayana kadar devam edin. -Ekmeğin üst kısmını testere bıçak yardımı ile kesin ve kaşıkla içini çıkartın. -Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin ve servis edin.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }