AK Parti’de ilçe belediye başkan adayları belirlenirken yaşananlar dikkat çekti.

Metropol iki ilçe Şahinbey ve Şehitkamil’de mevcut başkanlarla yola devam kararı çıkarken, Genel Merkezde yaşananlar kulislere yansıdı.

İddialara göre, aday belirleme sürecinde partinin farklı dengeleri koz üstüne koz oynadı. Son noktada ise orta yolda buluşuldu. AK Parti’de başta Şahinbey ve Şehitkamil olmak üzere yoğun tartışmaların yaşandığı aday belirleme sürecinde yaşananların perde arkası haberimizde.

İlk Olarak Fatma Şahin Duyuruldu

AK Parti’de ilk olarak Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Fatma Şahin belirlendi. 2002 yılında AK Parti’de milletvekili olarak siyasi kariyerine başlayan Şahin, 3 dönem milletvekilliği ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptıktan sonra, 2014’de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2019 seçiminde belediyede ikinci dönemini dolduran Şahin, 2024 seçimlerinde yeniden Ak Parti’nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. Fatma Şahin’in Büyükşehir adaylığının belli olmasının ardından, ilçe belediye başkan adaylıkları için kıran kırana bir çekişme yaşandı.

Kemal Vural

İslahiye’de Değişim Olmadı

6 Şubat depremlerinin ağır vurduğu yerlerden birisi olan İslahiye’de, mevcut başkan Kemal Vural ile devam kararı çıktı. Kemal Vural’ın hem anketlerdeki yüksek oyu, hem de Fatma Şahin’in tercihi yeniden aday gösterilmesini sağladı. Kemal Vural, 2024 seçimlerinde de seçilirse İslahiye’de 3. dönemi olacak.

Yavuzeli’nde Sakaroğlu İle Devam

İslahiye gibi, AK Parti Yavuzeli’nde de mevcut başkanla devam kararı aldı. 2 dönemdir Yavuzeli Belediye Başkanlığı yapan Kemal Sakaroğlu 2024 seçimleri için de aday gösterildi. Sakaroğlu’nun adaylığında da anketlerdeki oy oranı ve Fatma Şahin faktörü etkili oldu.

BBPNurdağı’nı İstedi

Ak Parti, tüm ilçelerde adaylarını belirlerken, Nurdağı’nda ise adayını açıklamadı. Bunun nedeni olarak ilk önce Nurdağı’nda yeni anket çalışması başlayacağı gösterilse de, gerçek kısa süre anlaşıldı. AK Parti ile Büyük Birlik Partisi arasında devam eden ittifak görüşmelerinde BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ndan Nurdağı ilçesini de istedi. Erdoğan’ın, 2019 seçim sonuçlarını da dikkate alarak Nurdağı’nın BBP’ye bırakılmasını kabul etti.

BBP’nin Adayı Dilek Mi Olacak?

2019 seçimlerinde Nurdağı’nda BBP adayı olarak seçime giren ve kıl payı kaybeden Hasan Dilek, 2024 yerel seçiminde de adaylık planı yapıyordu. Taslak listede Nurdağı’nın BBP’ye bırakılması ile birlikte Hasan Dilek Cumhur İttifakı’nın Belediye Başkan Adayı olacak.

Ak Parti Teşkilatı Nurdağı İçin Bastırıyor

Genel merkezler arası ittifak görüşmelerinde taslak listede Nurdağı BBP’ye bırakılsa da, AK Parti Gaziantep Teşkilatı Nurdağı’ndan vazgeçmiş değil. Fatma Şahin’in, pazartesi günü üst kurul ile yaptığı görüşmede  Nurdağı’nın Ak Parti’de kalmasını istediği ve bu nedenle isim bazlı anket yapılmasını talep ettiği öğrenildi. Şahin’in, Hasan Dilek’in BBP yerine Ak Parti’den aday gösterilmesi fikrine de sıcak baktığı ileri sürülüyor.

Tek Değişim Nizip’te

AK Parti’de mevcut başkanlar arasında değişen tek isim Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı oldu. Ak Parti’de 3 dönem milletvekilliği yapan Mehmet Sarı, 2019 seçimlerinde Nizip Belediye Başkan adayı gösterilmiş ve başkanlığa seçilmişti.

Nizip’te Adayı Anket Belirledi

İddialara göre, Mehmet Sarı’nın kamuoyu anketlerinde düşük oy oranı Ak Parti’yi aday arayışlarına itti. Üst kurulda yapılan Gaziantep toplantısında, Sarı’ya alternatif olarak aday adayları İhsan Ağcan ve Mustafa Doktoroğlu isimleri tartışıldı. Nizip’te, CHP’nin güçlü bir adayla seçime girmesi Ak Parti’nin aday tercihini belirlerken etkili oldu. Üst kurul, Fatma Şahin ve Murat Çetin’in de onayını alarak, 3 dönem belediye başkanlığı yapan Hacı Fevzi Akdoğan’da karar kıldı.

Söz Erdoğan’da50871 1647074513 1678965850

Tahmazoğlu Ortak Kararla Yeniden Aday

İstanbul’un ilçelerinde 3 dönem kuralının esnetilmesinin ardından, Gaziantep’te anket sonuçları her zaman yüksek çıkan Mehmet Tahmazoğlu’nun, Şahinbey Belediye Başkan adaylığına herkes kesin gözüyle bakıyordu, Üst kuruldaki toplantıda da beklendiği gibi Mehmet Tahmazoğlu ortak kararla yeniden aday gösterildi.

Orta Yol Fadıloğlu Oldu

Fadıloğlu’nun Önündeki Engel Kalktı

Kulislerde konuşulanlara göre en fazla tartışmanın yaşandığı ilçe Şehitkamil oldu. 3 dönem kuralının esnetilmesi nedeniyle, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’nun önündeki en büyük engel kalkarken, parti içi dengelerin farklı isimler önermesi sorun yarattı.

Milletvekilleri Ve Çetin, ‘Kirazoğlu’ Dedi…

İl Başkanı Murat Çetin, Şehitkamil için Gaziantep eski Milletvekili ve MKYK üyesi M.Sait Kirazoğlu’nu önerdi. Çetin’in Kirazoğlu önerisini milletvekilleri de destekledi.

Fatma Şahin-4

Fatma Şahin O İsmi İstedi

İl Başkanı Çetin ve Milletvekillerinin Sait Kirazoğlu önerisine karşı, Fatma Şahin ise kentte önemli bir STK Başkanının adını Şehitkamil Belediye Başkan adaylığı için üst kurula sundu.

Fadıloğlu Üzerinden Uzlaşıldı

Üst kuruldaki Gaziantep’in ilçeleri toplantısında, Şehitkamil için 3 isim tartışılırken, hem kentteki yerel dengelerdeki karşılığı gözetlenerek, hem de orta yol bulunması için Rıdvan Fadıloğlu adı üzerinde mutabık kalındı.

Gözler Seçimlere Çevrildi

AK Parti’de geçtiğimiz gün sona eren Aday Belirleme süreci ile birlikte Gaziantep’in adayları büyük oranda netleşmiş oldu. Adayların netleşmesinin ardından şimdi gözler 31 Mart Yerel Seçimlerine çevrildi.