Şaşırtan kurum…

Abone Ol

Açıkladığı enflasyon rakamları inandırıcı bulunmayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şaşırtmayı sürdürüyor.

Onca hayat pahalılığına rağmen, mayıs ayı enflasyon oranını yüzde 0.89, yıllık enflasyonu yüzde 16.50 olarak duyuran TÜİK’e güven iyiden iyiye azaldı. Halkın çarşı pazar enflasyonu yüzde 30-40 iken bu denli düşük rakamların saptanması tepkilere yol açıyor. Tepkiler üzerine açıklama yapan kurum, 17 günlük kısıtlamanın düşük rakama etkisi olduğunu bildirdi. Hadi mayıs ayı bundan ötürü düşük gerçekleşti. Ya daha önceki aylara ne demeli!

Bilindiği gibi memur ve emekli maaşlarına yapılan artışlar 6 aylık enflasyon oranı ile doğrudan ilintili. Ocak ve temmuzda aylıklara bir önceki 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranı kadar zam yapılıyor. Milyonlarca kamu çalışanı ile emekli cepleri yakan fiyatlar karşısında enflasyon oranının son derece düşük çıkmasına haklı olarak isyan ediyor. Dar gelirli kitle maaşlarına yapılacak artışın düşük olması için düşük tutarda enflasyonun saptandığını savunuyor TÜİK’e ateş püskürüyor. Hayat pahalılığına bizzat yaşayarak yakından tanık olan, satın alma güçleri her geçen gerileyen iktisaden dar gelirli kitle kurumun şaşırtıcı ve inandırıcı olmayan enflasyon rakamına kesinlikle itibar etmiyor.

Marketlerde etiket fiyatları sürekli değişirken TÜİK adeta mucize yaratarak yıllık enflasyonun yüzde 16.59’ya düştüğünü açıkladı. Bu nasıl bir mucize ki enflasyon oranı cüzdanları boşaltan fiyatlar karşısında düşüyor. TÜİK yetkilileri enflasyonu saptarken alış veriş yaptıkları marketi, çarşı ve pazarı açıklasa da bunalan halk da oralara gidip gereksinimlerini karşılasa. Öyle ya, ucuzluğun bir adresi var ki onu da kurum yetkilileri biliyor.

TÜİK’in mucize yaratarak duyurduğu şaşırtıcı enflasyona artık halk inanmıyor, ciddiye almıyor zaten. MetroPOLL Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmaya göre, toplumun salt yüzde 6’sı bu rakama inanıyor, Araştırmaya katılan halkın yüzde 60’ından fazlası enflasyonun yüzde 30’un üzerinde olduğu görüşünde. Yüzde 40’ı ise enflasyonun yüzde 40’tan yüksek olduğunu düşünüyor. Ne denli düşük açıklarsa açıklasın TÜİK artık halk nezdinde güven erozyonuna uğradı.

Maaş ve aylıklara yapılacak zammın az olması için enflasyon rakamlarının düşük açıklandığını belleğine yerleştiren memur, işçi ve emeklinin tek derdi kıt geliriyle TÜİK gibi mucize göstererek ayakta kalmaya çalışması. Gözleri yine de günün koşullarına göre son derece komik maaş ve aylıklarında temmuzda gerçekleştirilecek artış için TÜİK’in haziran ayına ilişkin açıklayacağı enflasyonda.

Piyasada döviz ve akaryakıttaki artışın etkisinden ötürü haziran enflasyonunun yüksek çıkacağı beklentisi egemen. Eğer beklenti gerçekleşirse temmuzda memur ve emekliye yüzde 8.5 zam yolda demektir.

{ "vars": { "account": "G-1REJ3H5V8B" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }