REFORM HABER - Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep mutfağını pandemi sonrasına hazırlamak için Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Şahin: Gastronomi Başkenti Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Twitter adresinden yaptığı paylaşımda, “Gaziantep mutfağını pandemi sonrasına hazırlamak için bir yılı aşkındır tüm şehir birlikte çalışıyoruz.
Tüm sektör çalışanlarına eğitimler verdik. Denetimi geçen işletmeler #FıstıkGibi sertifikasını aldılar.
#GastronomiBaşkentiGaziantep #AğzımızınTadıGeriGeldi demeye hazır” dedi.



Gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan Gaziantep, Çok zengin bir mutfağı, toplamda 400’ün üzerinde çeşide yakın yemeğiyle, Türkiye’nin gastronomi başkenti olarak kabul edilir.
Gaziantep mutfağı seneler boyunca çeşitli geleneklerin ve uygarlıkların harmanlanmasıyla zenginleşmiş, gelişmiş, 57 coğrafi işaret tesciliyle Türkiye’de en fazla tescilli ürüne sahip olan il ünvanı da Gaziantep’e aittir.

Coğrafi işaret nedir?
Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 34 üncü maddesine göre;

Coğrafi işaret 
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

Menşe adı

Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir.

Mahreç işareti

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.