REFORM HABER - Gaziantep’te otoyolda mola veren bir otobüste arama yapan jandarma ekipleri 11 Afganistan uyruklu göçmeni otobüsün bagajında yakaladı. Son bir hatfada İran üzerinden kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan yaklaşık 1500 Afgan vatandaşı ise göz altına alındı. Öte yandan insan kaçakçılığı yaptığı belirtien 11 kişiden 6’sının tutuklanarak cezaevine konduğu öğrenildi.Gaziantep nüfusunun yaklaşık yüzde 25’ini, Kilis nüfusunun ise yüzde 75’ini oluşturan Suriyeli göçmenlerin ardından, şimdi de  Afgan vatandaşlarının kaçak yollardan Türkiye’ye akın etmesi endişeleri artırdı. Duruma tepki gösteren vatandaşlar ‘Kilis’te azınlık olduk. Gaziantep’te de 5-10 yıl sonra azınlık olacağız’’ diyerek şikâyetlerini dile getirdi.

45 derecelik sıcaklıkta bagajda yakalandılar 

Gaziantep'te otoyolda mola veren bir otobüste arama yapan jandarma ekipleri 11 Afganistan uyruklu düzensiz göçmeni otobüsün bagajında yakaladı. 45 derecelik sıcakta bagajda havasız kalan kaçak göçmenlerin yakalandığı yer pes dedirtti.

Gaziantep-Şanlıurfa otoyolunda şok operasyon

Gaziantep'te yasadışı kaçak göçmen geçişlerine yönelik çalışma yürüten Arıl Jandarma Komutanlığı ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri Gaziantep - Şanlıurfa otoyolunda şok operasyon düzenledi. Şehirlerarası yolcu otobüslerinde arama gerçekleştiren jandarma ekiplerinin bir otobüste kaçak Afgan göçmeleri yakaladığı yer şoke etti. Jandarma ekipleri otoyol üzerindeki bir dinlenme tesisinde mola veren Batman'dan Aksaray'a gitmekte olan bir yolcu otobüsünde arama yaptı.

Oğuzeli Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edilecekler

Otobüste detaylı arama gerçekleştiren ekipler 11 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen otobüsün bagajında yakaladı. 45 derecelik sıcakta bagajda havasız kalan kaçak göçmenlere jandarma ekipleri müdahale etti. Afgan göçmenlerin üzerinde arama yapan jandarma ekipleri göçmenlerin üzerinde sahte olduğu tespit edilen kimlik ele geçirdi. Yakalanan düzensiz göçmenlerin işlemlerin tamamlanmasının ardından Oğuzeli Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edileceği öğrenildi. Afgan göçmenler gözaltına alırken otobüs ile kaçak yolcu taşıyan şoför hakkında idari işlem başlatıldı.

"Sosyal ve siyasal sonuçları ağır olur"

 Öte yandan AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar, twitter hesabından yaptığı açıklamada, göçmen sorununun Suriyeli boyutunu çoktan aştığını söyledi. Tayyar ‘’Bu sorun önümüzdeki dönem siyasetin en hareketli tartışma konusu olmaya namzet.Ensar retoriği sorunu tek başına tarife yetersiz.Süreç iyi yönetilmezse sosyal ve siyasal sonuçları ağır olur ‘’dedi.

" Kilis’te Türkler azınlık oldu. 5-10 yıl sonra Gaziantep’te de Türkler azınlık olabilir"

Bu arada göçmenlere tepki gösteren vatandaşlar ‘’Gaziantep’te her 4 kişiden biri Suriyeli oldu. Kilis’te ise bunu tam tersi. Yani her dört kişiden biri Türk oldu. Göçmenlere seçme ve seçilme hakkı verilirse Kilis’te belediye başkanlığı ve iki milletvekillikleri garanti. Gaziantep’te de neredeyse 2 milletvekili çıkartırlar. Kilis’te Türkler azınlık oldu. 5-10 yıl sonra Gaziantep’te de Türkler azınlık olabilir. Bir yandan Suriyelilerin yarattığı göç sıkıntısı devam ederken şimdi de Afganlılar çıktı.Ülkemiz üzerinde henüz anlayamadığımız uluslararası bir oyun oynanıyor. Dikkat edip uyanık olmalıyız.’’ diye  konuştular.

Yaklaşık bin 500 kişi gözaltına alındı

Öte yandan son bir hafta içerisinde İran sınırı üzerinden giren çoğunluğu Afgan asıllı yaklaşık 1500 düzensiz göçmenin gözaltına alındığı öğrenildi. Afgan uyruklu vatandaşları  kaçak yollardan Türkiye’ye sokmak isteyen 11 insan kaçakçısısından 6’sının mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildiği  bildirildi.

İran üzerinden Türkiye'ye ve Avrupa ülkelerine giriyorlar

Amerika Birleşik Devletleri ( ABD) Başkanı Joe Biden'ın NATO ve Amerikan askerlerini Afganistan'dan çekeceklerini açıklamasının ardından Taliban örgütü ülkedeki il ve ilçelerin en az 3'te 1'inde kontrolü ele geçirdi.  Güvenlik riski, ekonomik nedenler ve daha iyi bir hayat yaşama isteği gibi sebeplerle birçok Afgan vatandaşı, İran üzerinden Türkiye'ye ve Avrupa ülkelerine yasa dışı yollarla giriyor. Düzensiz göçün durdurulmasına ilişkin sınır üzerine karakol ve gözetleme kuleleri inşa edilirken, 110 kilometre hendek kazıldığı ve sınır güvenlik duvarı inşa edildiği ifade edildi.