Bakırcılar Çarşısı’nda bakır ürünleri ticareti yapan Niyazi İncenacar, depremin ardından işlerinin oldukça düştüğünü ve hâlâ eskisi gibi iş yapamadıklarını ifade etti. İncenacar, “Depremden önce işlerimiz iyiydi. Ancak, çok büyük bir deprem yaşadığımız için işlerimiz ciddi oranda düştü. Zaten depremin ardından bir aya yakın dükkanlarımızı açamadık. Sonrasında işlerimiz yavaş yavaş artmaya başladı ama hâlâ beklediğimiz seviyeye ulaşmadı” dedi.

İncenacar, Gaziantep’in her yıl az sayıda da olsa Avrupa’dan turist ağırladığını ve onların sayesinde iyi satış yapıldığını ancak ve bu yıl deprem nedeniyle Avrupalı turistlerin korkarak geldiğini, büyük bir kesimin de hiç gelmediğini belirtti. Şu an için Almanya, İngiltere ve İsviçre gibi ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının geldiğini ve onların dövizle alışveriş yapması sayesinde Gaziantep’in ekonomisine resmen can verdiğini aktaran İncenacar, “Yurt dışından gelen bir vatandaş, bugünkü kurla 1.000 Euro değerinde alışveriş yapsa, 28-30 bin TL’ye yakın para bırakmış oluyor. O kadar parayı da çok rahat bırakıyorlar. Böyle bir gerçek var. Bu nedenle, yurt dışından gelen vatandaşlarımızın yaptığı alışveriş bizi ayakta tutuyor. Allah onlardan razı olsun” şeklinde konuştu.

Bakırcılar Çarşısı’nda yer alan işletmesine ilişkin bilgiler veren İncenacar, şunları söyledi: “Biz, Gaziantep’in yerlisiyiz ve Bakırcılar Çarşısı’nda bildiğim kadarıyla 4’ncü kuşağız. Ondan öncesini Antep Harbi nedeniyle bilemiyoruz. Fakat ondan önce de dedelerimizin burada olduklarını tahmin ediyoruz. Babam önceden takunya denilen tahta ayakkabılar yapardı. O meslek bitince bakırcılığa geçti. Bakırcılık mesleği de babadan oğula bana geçti. Burası, Gaziantep’in ilk yerleşim yerlerinden biri. Bu nedenle burası çok tarihi ve hareketli bir bölge. Bu nedenle, yurt içinden ve yurt dışından gelecek misafirlerimizi buraya bekleriz.”

Haber: Burak Umut Kaçmaz