Geçmişten günümüze kadim bir kent olma özelliğini sürdüren Gaziantep son zamanlarda yemek fiyatlarıyla gündemde. Gastronomi alanındaki başarılı sonuçlar Gaziantep turizmine olumlu katkı sağlamaya devam ediyor. Gaziantep patentli yiyecek ve içecek sayısının her geçen gün artması kenti marka haline getiriyor. Sadece iç turizmde değil dış turizmde de çıtayı yükselten Gaziantep, her geçen turist sayısını artırıyor. Kültür Bakanlığı verilerine göre de konaklama tesisleri, lokantalar, gastronomi tesisleri ve turizm işletmesi belgeli seyahat acentelerinin sayısı dikkat çekiyor.

Otel Kapasitesi Artıyor

Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine bakıldığında Gaziantep’te otel sayısı 54. Bu otellerdeki oda sayısı 4 bin 459, yatak sayısı ise 8 bin 971. Turizm Yatırımı Belgeli Konaklama Tesislerine bakıldığında ise otel sayısı 10, oda sayısı bin 4, yatak sayısı ise 2 bin 17. Basit Konaklama Turizm İşletmesi Belgeli Otellerde ise durum şöyle: Otel sayısı 38, oda sayısı 839 yatak sayısı ise bin 678. Turizm İşletmesi Belgeli Lokanta sayısı 25, restaurant kapasitesi 10 bin 50. Son olarak Turizm İşletmesi Belgeli Seyahat Acentelerine bakıldığında seyahat acentesi sayısı 132.

Gaziantep’te Yaşayan Vatandaşları Olumsuz Etkiliyor

Kente gelen yerli ve yabancı turist sayısındaki artışın başında gelen gastronomi alanındaki gelişmeler yerli halk olumsuz etkiliyor. Özellikle beyran, baklava ve kebap başta olmak üzere birçok ürüne “pahalı” olduğu gerekçesiyle ulaşamayan vatandaşlar, fiyatların daha makul seviyelerde olabileceğine belirtiyor. Önceye göre beyran, kebap ve baklava gibi ürünleri azalttıklarını dile getiren vatandaşlar tablodan turistlerin pek etkilenmediğini savunuyor.

Fiyatlar Rakiplere Göre Pahalı

Özellikle son zamlarla birlikte esnafın da zorlandığını kaydeden vatandaşlar hem esnaf hem de vatandaş özelinde bir pahalılık söz konusu olduğunu aktarıyor. Vatandaşların bir porsiyon kebap için 150-200 TL, bir kilogram baklava için yaklaşık 500 TL ve bir beyran çorbası için 100 TL’ye yakın bir hesap ödemesiyle karşı karşıya kaldığı Gaziantep’in Adana gibi bir başka gastronomiyle öne çıkan kente karşı fiyatların fazla olması tepki çekiyor.  Hal böyle olunca vatandaşlar, Gastronomide “rakipsiz fiyatlar” benzetmesini yapıyor.

MUHABİR: YUSUF ÖZGÜR BÜLBÜL