REFORM HABER ÖZEL - Göreve geldiği günden bu yana, hastanelerde sınırsız koronavirüs testi yapıldığını ve bu sayede vaka sayılarını daha net tespit edebildiklerini söyleyen Tiryaki, “Vaka sayılarının daha gerçekçi bir şekilde tespit edilmesi, filyasyon ekip sayısını arttırmamızı gerektiriyordu. Biz de hemen daha fazla personel istihdam ederek ve daha fazla araç alarak hızlı bir şekilde organize olduk. Bu sayede, pozitif vakaları ve onlarla temaslı olanları çok kısa bir sürede evlerinde karantinaya aldık” dedi.


“Hastalarımızı birçok şehre göre en kısa sürede yoğun bakımlara yerleştirdik”
Yoğun bakıma yatması gereken hastalar için yoğun bakım ünitelerini arttırdıklarını ifade eden Tiryaki, sözlerine şöyle devam etti: “Salgının zirve yaptığı dönemde kamu ve özel hastanelerindeki yoğun bakıma çevrilecek alanları da yoğun bakıma çevirerek yoğun bakım sayılarını maksimum seviyeye çıkarttık. Çünkü başka türlü bu yoğunluğun altından kalkma şansımız yoktu. Ama bu sayede, Türkiye’nin birçok şehrinde ağır hastalar yoğun bakım sırası beklerken, biz 36-48 saat içerisinde hastalarımızı yoğun bakıma yerleştirmeyi başardık. Bu da oldukça başarılı bir süreç yaşamamızı sağladı.”


“Elimizdeki imkânlarla en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz”
 Geçen yıl, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yapılan bir toplantıda, sonbaharda yaşanacak yeni bir dalga için solunum cihazlarına ihtiyaçlarının olduğunu söylediğini ifade eden Tiryaki, “Sayın bakanımız, hemen bize solunum cihazlarını gönderdi. Biz de Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki eksi 1 ve eksi 2’inci katları da kullanıma açarak 50 yataklı yoğun bakım alanı oluşturduk ve bu  cihazları orada kullanmaya başladık. Bu sayede, bu yılın şubat-mart aylarında yaşanan yeni bir dalgaya Gaziantep olarak çok hazırlıklıydık ve durumu ağır olan hiçbir hastamız dışarıda kalmadı. Bu süreçte, GAÜN Hastanesi’ni normal hastane olarak bırakarak koronavirüs dışında hastalığı olan hastalarımızı da mağdur etmeden bu süreci yönetmeyi başardık. Bugüne geldiğimizde ise, tatile giden vatandaşlarımızın dönmesi sonucu yeni bir dalgayı daha yaşayacağımızı düşünüyoruz. Eğer vaka sayıları da bu şekilde artmaya devam ederse Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi’ni yeniden pandemi hastanesi hâline getirerek kullanmaya devam edeceğiz. Bu süreçte fazlasıyla deneyim kazandık ve elimizdeki imkânlarla vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


“Şu an bu salgına karşı en önemli silah, aşı olmak”
İl Sağlık Müdürü Tiryaki, normalleşmenin maskeleri çıkarmak, temizliğe ve mesafeye dikkat etmemek anlamına gelmediğini ifade etti. Hâlâ eski normal yaşama dönmenin erken olduğunu ve normalleşirken maske, mesafe ve temizliğe ilk günkü gibi dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Tiryaki, “Gündelik hayatımıza devam ederken maskeyi asla atmamamız gerekiyor. Aynı zamanda, ellerimizi her fırsatta ya yıkamalı ya da dezenfektanla temizlemeliyiz. Kalabalık ortamlarda bulunmamalı ve diğer insanlarla aramızda 1.5-2 metre mesafe koymalıyız ve en önemlisi, şu an bu salgına karşı kullanılacak en önemli silah olan aşıyı mutlaka yaptırmalıyız. Çünkü aşı olmak, kendimize karşı olduğu kadar topluma karşı da bir sorumluluğumuz” dedi.


“Gaziantep, salgının ilk dönemi en düşük vaka artışının olduğu 6. ildi”
Koronavirüs’ün daha Türkiye’ye gelmeden önce bile toplumun panik içinde olduğunu ve evlerine stok yaparak maske aldıklarını belirten Tiryaki, “Virüs, Türkiye’ye geldikten sonra 3-5-10 vaka varken insanlar çok tedirgindi. Çevremizde de bunu görüyorduk. Maske haricinde siperlik ve eldiven takanlar da vardı. Zaman içerisinde bu kayboldu. Maskeyi bile takmamaya başladık. Virüs bulaşmayacakmış gibi bir düşünce oluştu. Şu an maske takanlar yadırganmaya başlandı.
Gaziantep, salgının ilk dönemi en düşük vaka artışının olduğu 6. ildi. Ama çarşıya, pazara çıktığımızda bu durumun böyle kalmayacağını ve vaka artışının çok yükseleceğini öngörüyorduk. Maalesef zaman geçtikçe vatandaşlarımızın salgına karşı aldığı önlemin azalmaya başladığını görmeye başladık.  
 Normalde kış mevsimi geldiği zaman grip salgını başlar. Geçen yıl, maske kullanımı çok yaygın olduğu için gribe yakalanan neredeyse hiç olmadı. Bu örnek, maskenin ne kadar önemli ve koruyucu olduğunu bize gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki uyardı: Vakaların yüzde  70'i aşısız - Yeni Şafak
“Hedeflenen nüfusun yüzde 50’sini aşıladık”
Gaziantep’te günlük ortalama 20-25 bin aşı yapıldığını ve günlük 50 bin aşı yapabilecek kapasitenin olduğunu söyleyen Tiryaki, hedeflenen nüfusun yüzde 50’sinin aşılandığını ancak bu oranın yetmediğini ve hedeflenen nüfusun tamamının aşı olana dek herkesi kurallara uyması gerektiğini söyledi. Tiryaki, sözlerine şöyle devam etti: “ Hedeflenen nüfus, 1 milyon 750 bin kişi. Ancak biz bu nüfusun sadece yarısını aşılayabildik. AVM’lerde, OSB’de ticaret odası ve esnaf odası gibi birçok yerde aşı istasyonlarımız var. Bütün köylere dolaşarak vatandaşlarımızı aşıya ikna etmeye çalıştık. Şimdi köylere ikinci tur için yola çıkacağız.  Ayrıca, mahalle muhtarlarımızla görüşüp vatandaşları aşıya ikna etmelerini istiyoruz. Muhtarlarımız da 100-200 kişiyi ikna ettikten sonra gidip vatandaşların aşılarını yapıyoruz. Bütün bunlara baktığınızda, bizim günlük 40 binden aşağı aşılama yapmamamız gerekiyor. Ancak vatandaşlarımızın aşıya olan isteksizliği bizi üzüyor. 
Keşke vatandaşlarımız evine kapansa, bizi arasa, vatandaşımızın ayağına kadar gidip evinde test yapsak ve hiçbir yere çıkmasa. Vatandaşlarımız, bu duyarlılığı gösterdiği sürece biz bunu bile yapmaya hazırız.” 

İl Sağlık Müdürü
“Aşılamada oransal olarak en iyi ilçeler, Araban ve İslahiye”
İl Sağlık Müdürü Tiryaki, Şahinbey ve Şehitkâmil dışında oransal olarak bakıldığında aşılamada en iyi durumda olan ilçelerin Araban ve İslahiye olduğunu söyledi. Tiryaki, “Aşı ekiplerimiz, vatandaşlarımızı aşılamak için sürekli ilçelere ve köylere gidiyor. Ancak fıstık toplama dönemi olduğu için vatandaşlarımız vaktinin çoğunu tarlada geçiriyor. O yüzden her vatandaşımıza ulaşamayabiliyoruz. Bazen tarlalarda ulaşıyoruz ama orada aşı yaptırmak istemiyorlar. Ancak, 10-15 gün sonra tarladaki işler bitince ilçelerdeki vatandaşlarımızın da hızlı bir şekilde aşılanacağını düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Haber-Fotoğraf: Aydın Uğur