• Türkiye, 32 yıllık Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekilme kararı aldı. Bu kararla birlikte Türkiye, konvansiyonel silah üretimi ve edinimini diğer ülkelerle paylaşmayacak.

Türkiye AKKA Antlaşmasından çekildi! Savunmada 32 yıllık bilgi verme dönemi sona erdi - Resim : 1

ANTLAŞMA SİLAH ÜRETİMİNİ DENETLİYOR VE SINIRLIYORDU

  • AKKA, zırhlı muharebe araçları, tanklar, savaş uçakları, toplar ve saldırı helikopterleri gibi konvansiyonel silahların üretimini ve edinimini sınırlayan bir antlaşmaydı.
  • Antlaşma ayrıca, taraflara birbirlerinin ağır silahlarını havadan ve karadan denetleme imkanı da sağlıyordu.
  • İşte Türkiye, son dönemde savunma sanayi alanında üst üste yaptığı hamlelerin ardından kendisini denetleme imkanı olan bu anlaşmadan çekildi.

Türkiye AKKA Antlaşmasından çekildi! Savunmada 32 yıllık bilgi verme dönemi sona erdi - Resim : 2

  • Türkiye'nin AKKA'dan çekilme kararı, kara birliklerini 700 bin ve hava birliklerini 200 bin kişide sınırlayan maddenin de ortadan kalkmasına yol açacak.

Türkiye AKKA Antlaşmasından çekildi! Savunmada 32 yıllık bilgi verme dönemi sona erdi - Resim : 3

X'te herkes artık mavi tik alabilecek! Üstelik ücretsiz X'te herkes artık mavi tik alabilecek! Üstelik ücretsiz

RUSYA 2015'TE ÇEKİLDİ

  • Rusya, Avrupa'nın Atlantik kıyılarından başlayıp Sovyetler Birliği'nin Ural Dağları'na kadar olan bölgeyi kapsayan AKKA Antlaşmasından 2015 yılında çekilmişti.

TÜRKİYE'NİN KARARI DENGELER AÇISINDAN ÖNEMLİ

  • Türkiye'nin bu kararı, bölgedeki silah dengeleri ve uluslararası ilişkiler açısından önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor.

Türkiye AKKA Antlaşmasından çekildi! Savunmada 32 yıllık bilgi verme dönemi sona erdi - Resim : 4

KARAR RESMİ GAZETE'DE

  • Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayınlanan belgede şu ifadeler yer aldı:
19/11/1990 tarihinde Paris'te imzalanan ve 1/7/1992 tarihli ve 92/3250 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan "Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma”nın Türkiye Cumhuriyeti ile Antlaşmanın tarafı diğer devletler arasında 8/4/2024 tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.

 Türkiye AKKA Antlaşmasından çekildi! Savunmada 32 yıllık bilgi verme dönemi sona erdi - Resim : 5

  • Gazeteci İbrahim Karagül kararın ayrıntılarını şu şekilde aktardı:

Türkiye AKKA Antlaşmasından çekildi! Savunmada 32 yıllık bilgi verme dönemi sona erdi - Resim : 6

AKKA NEDİR?

  • 1990 yılında Paris’te imzalanan ve Temmuz 1992’de yürürlüğe giren Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA) (Treaty on Conventional Forces in Europe – CFE) NATO ve Varşova Paktı arasında imzalanmıştır.
  • Antlaşma zırhlı muharebe araçları, muharebe tankları, savaş uçakları, toplar ve saldırı helikopterlerini içeren toplam beş konvansiyonel silah kategorisinde sayıca indirimi, karşılıklı bilgi paylaşımını ve her bir kategori için de anlaşmaya taraf olan ülkeleri bağlayacak sınırlamaları içermektedir.
  • Antlaşma coğrafi olarak Avrupa’nın Atlantik kıyılarından başlayıp Sovyetler Birliği’nin Ural Dağları’na kadar olan bölümü kapsamaktadır.
  • Antlaşmaya taraf olan ülkeler, anlaşmanın uygulanması ve belirlenen hedeflerine ulaşmasından sonra da güvenlik ve istikrarın temini için birlikte çalışmayı ve her türlü çabayı göstereceklerini taahhüt etmişlerdir.

Türkiye AKKA Antlaşmasından çekildi! Savunmada 32 yıllık bilgi verme dönemi sona erdi - Resim : 7