2022 KPSS Lisans sınavına giren adayların bazıları kendilerine ve sınav alanında bulanan bazı adaylara kitapçıkların ambalajı yırtık olarak verildiğini ve bu konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığını duyurmaya devam ediyorlar. Bazı kesimler ise KPSS 2022'de neler yaşandığı ve herhangi bir açıklama gelip gelmeyeceğini de merak etmeye devam ediyorlar. İşte 2022 KPSS Lisans hakkında merak edilen detaylar...

2022 KPSS Lisans sınavında neler oldu?

Bazı adaylar kendilerine gelen kitapçıkların ambalajında yırtılma ve ayrılma olduğunu iddia etmeye başladılar. Bununla birlikte ÖSYM kendisine gelen tek bir başvuruyu değerlendirme yaparak gelen başvurunun asılsız olduğunu ve incelemeler sonucunda sınıfta görevlinin herkes önünde açtığını ve adaya teslim ettiğini duyurdu.

Kaç kişi başvuru yaptı?

CİMER üzerinden adaylar başvuru yapmaya devam ediyorlar. ÖSYM üzerinden ise henüz bir başvuru sayısı hakkında açıklama gelmedi. İlerleyen saatler ve günlerde ÖSYM'nin konu hakkında tekrardan bir inceleme başlatılacağı da düşünülmeye başlandı. ÖSYM yer alan iddiaların çoğalmasıyla birlikte sınıfta bulunan kayıt cihazlarını inceleme altına alabilir.

KPSS soruları sızırıldı mı?

KPSS sınavının iptal edilme sebebi olan sızdırılma olayı tekrardan gündeme geldi. Konu için sızdırılma yaşandığına dair bir kayıt ve belge bulunmamaktadır. Öğrencilerin iddiası sadece sosyal medyada ambalaj açıklığı olarak gösterilmekte. Soruların tamamen değiştiği ve yenilenen sınav öncesinde soruların bir yerde yayınlandığına dair bir örnek gösterilmemektedir.

Adaylar sınav tekrar yapılsın istiyor

Geçtiğimiz sınavda soruların başka bir kaynakta daha önce yayınlandığı ortaya çıkmasından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, araştırma yapılacağını işaret ederek sınavın tekrarlanmasını sağlamıştı. Bazı gelen iddialar sonrasında ise adaylar kitapçıklar geldiği zaman yırtık ve zarar görmüş şekilde olduğunu iddia ettiler. Bazı adaylar ise okul, sınıf ve sıra adına kadar vererek konunun araştılmasını istiyor.

KPSS tekrar iptal mi olacak?

Konu ile ilgili henüz bir açıklama gelmedi. KPSS'nin tekrar iptal edilmesi ise beklenmemektedir. Konunun araştırılması için ÖSYM'ye başvuruların olması gerektiği de iddia edilmeye devam ediyor. Adaylar, hata gördüklerine dair ÖSYM'ye posta veya şahsen başvuru yaparak inceleme yapmalarını sağlayabiliyorlar. Gelen bazı yorumlara göre ise henüz 1 kişi dışında konu için başvuru bulunmamaktadır.

ÖSYM İLK İNCELEMEYİ DUYURMUŞTU

''SINAVIN GÜVENLİĞİYLE İLGİLİ BİR SORUN OLMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR"

Soru kitapçıkları poşeti ile cevap kağıtları poşetinin saat 09.44'te salon başkanı tarafından sınav poşetinin içinden çıkarılarak adayların huzurunda masa üzerine konulduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Soru kitapçıkları poşetinin 09.58-09.59 saatleri arasında adayların huzurunda salon başkanı tarafından açıldığı, bu işlem esnasında adayların da gözlemlediği şekliyle soru kitapçıklarının en altında yer alan iki kitapçık poşetinin de tüm soru kitapçıklarının yer aldığı sınav evrakı poşeti ile birlikte hataen yırtılarak açıldığı, salon başkanı tarafından hataen yırtılarak açılan iki soru kitapçığından birinin, iddia sahibi adaya saat 10.00'da teslim edildiği anlaşılmıştır.

Bahse konu ifade ile ilgili yapılan bu tespitler ve değerlendirmeler ilgili adayla paylaşılmış ve dijital saate entegre kamera kayıtları izletilerek sınavın güvenliği ile ilgili herhangi bir sorun olmadığı net olarak tespit edilmiştir."

Oğuzhan Uğur iddialara destek verdi

Babala TV üzerinden yayınlar yapan Oğuzhan Uğur, yayımlanması beklenen yeni bölüm programından bir kesit paylaşarak konuklara soru sormak için gelen gazetecilere KPSS Lisans sınavında adayların kitapçıkların açık şekilde geldiğini iddia eden mesajlarını dile getirererek konunun araştırılmasını istedi.

Ramazan Yetkin, canlı yayın açtı

Benim Hocam Yayınevleri kurucusu Ramazan Yetkin, bir adayın iddiaları üzerine canlı yayın açtı. Canlı yayında konuşan aday kendisi ile sınava giren bir kişinin kitapçığı tamamen açık olduğunu ve bunu salon görevlilerine iletmeme rağmen ilgilenmediklerini dile getirdi. Sınava giren aday ayrıca konu için okulda bulunan ÖSYM odasına giderek şikayette bulunduğunu ve bu durum için CİMER'e yazılması gerekiğini aktarırken önce sosyal medyada konuyu paylaştığını ve daha sonra 140 km ileride olan evine gittikten sonra olayı toparlayarak CİMER'e yazdığını açıkladı. Ramazan Yetkin ise olay karşısında şok oldu.

Sosyal medyadan tepkiler sürüyor

Adaylar sosyal medyadan hata olduğunu iddia etmeye devam ediyorlar. Son olarak Türkiye gündemine #Kpss2022Sızmış etiketi girerek üst sıralara yükselmeye başladı.

FdqBkbXXEAc3vTaFdpqu3WWYAA0gcBFdpyfaVWAAAF7FS

Tepkiler sonrasında videolar ortaya çıktı

Adaylar sınav anında yaşanan olayları anlattıkları videoları sosyal medyada paylaşmaya devam ediyorlar. İşte o paylaşımların bazıları: