8-9 Haziran'da yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı öncesi 100'ün üzerinde ÖSYM personelinin soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve sevki için 45 gün boyunca dış dünyadan izole yaşayacakları kapalı merkez kapılarını ilk kez açtı.

ÖSYM'nin dış dünyadan izole kapalı merkezi ilk kez görüntülendi - Resim : 1

TRhaberin haberine göre; Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren YKS sınavı başta olmak üzere, sınavların tüm hazırlık süreçlerinin yürütüldüğü kapalı merkezde sınav güvenliği, faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer gibi özel sistemlerin yanı sıra 7/24 emniyet güçlerinin denetimiyle sağlanıyor.

ÖSYM'nin dış dünyadan izole kapalı merkezi ilk kez görüntülendi - Resim : 2

Sınava hazırlık sürecinde görev alan personeller 45 günlük sınav kampı, kapalı merkeze giriş yaptıkları "kırmızı çizgi" ile başlıyor. Bu çizginin ötesine bir adım geçildiğinde, her ne suretle olursa olsun sınav tamamlanana kadar dış dünyayla iletişim kurulması mümkün olmuyor.

ÖSYM'nin dış dünyadan izole kapalı merkezi ilk kez görüntülendi - Resim : 3

Kapalı merkezde günde 200 bin soru kitapçığı basılıp poşetlenerek RFID ile takip edilen kutulara yerleştirilen sınav evrakları, elektromekanik kilitlerle tırlara yüklenerek anbean takip edilerek merkezlere gönderiliyor.

ÖSYM'nin dış dünyadan izole kapalı merkezi ilk kez görüntülendi - Resim : 4

Kapalı matbaada görevli personelin uzun soluklu mesailerinde tüm ihtiyaçlarının karşılanması için sinema, spor ve bilardo salonları, masaj koltukları, dinlenme alanları, yemekhane, yatakhane gibi özel alanlar hazır bulunuyor.

ÖSYM'nin dış dünyadan izole kapalı merkezi ilk kez görüntülendi - Resim : 5

ÖSYM'NİN 50. YILINA ÖZEL OLARAK KAPILARINI AÇTI

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 3 milyonun üzerinde başvuru yapılan YKS oturumları kitapçıklarının basım süreçlerine geçilmeden önce ÖSYM'nin kapalı merkezinde alınan güvenlik önlemlerini, özel izinleri hakkında açıklamalarda bulundu. Kapalı merkezin kapılarının ÖSYM'nin 50. yılında ilk kez kamuoyuna açıldığını belirten Ersoy, çekimlerin de matbaanın boş olduğu bir zamanda gerçekleştirildiğini söyledi.

ÖSYM'nin dış dünyadan izole kapalı merkezi ilk kez görüntülendi - Resim : 6

Merkezde, her yıl gerçekleştirilen 60'a yakın sınavda, 10 milyonun üzerinde aday için 10 ila 45 gün boyunca hazırlıklar yapıldığının altını çizen Ersoy, bu merkezde tüm aşamalarda olduğu gibi üst düzey güvenlik önlemleri bulunduğunu belirtti.

HAZIRLANAN SORULAR ŞİFRELİ HAVUZA GÖNDERİLİYOR

Sınav sorularının kurumun gizlilik sözleşmesi imzaladığı binlerce yazar tarafından 'kırmızı alan' adı verilen, yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı yerde hazırlandığını ifade eden Ersoy, soruların burada akademisyenlerce 3 kez denetlenerek şifreli soru havuzuna gönderildiğini söyledi.

1 Nisan'da okullara seçim tatili! 1 Nisan'da okullara seçim tatili!

ÖSYM'nin dış dünyadan izole kapalı merkezi ilk kez görüntülendi - Resim : 7

Bayram Ali Ersoy, yıl boyu devam eden soru hazırlama aşamasının ardından sınavda çıkacak soru sayısının 10 katının, kriptolu sistemlerle kapalı matbaa merkezine getirildiğini belirtti. Burada şifrelerinin çözüldüğünü aktaran Ersoy, daha sonra sorular üzerinde akademisyenlerin çalışmaya başladığını aktardı.

ÖSYM'nin dış dünyadan izole kapalı merkezi ilk kez görüntülendi - Resim : 8