Bir şehrin kültür-sanat faaliyetleri, sporu, lezzetleri aslında o şehrin her şeyidir. Damak çatlatan lezzetleriyle gastronomi şehri Gaziantep, tatlısından çorbasına, öğün yemeklerinden sokak lezzetlerine kadar bir çok konuda da adından söz ettirmeyi sürdürüyor.

Yerli halkın sabah 05:00 sularında güne başladığı beyran çorbası, Gaziantep'in en ünlü yemeklerinden biri. İç yağı, kuzu eti ve pirinçten yapılan bu çorbayı, tercihe göre bol sarımsaklı ve acılı da yiyebilirsiniz. Beyran çorbasını yapan pek çok yer sabah 10:00 - 12:00'ye kadar hala tıklım tıklım dolu olur.

Klasik bir Antep kahvaltısı beyran ile başlar ve katmer ile devam eder. Evet, bu iki lezzeti arka arkaya yeme fikri çok alışılmış olmasa da Gaziantep'e kadar gitmişken bu deneyimi yaşamanız lazım. İncecik yufkanın arasına ince çekim Antep fıstığı, taze kaymak ve toz şeker koyularak odun fırınında pişirilen katmeri, yanınızdaki birkaç arkadaşınızla paylaşabilirsiniz. Çoğu katmercide size katmer yanında bir bardak ılık süt veya çay servis edilmesinin sebebi ise kolay sindirim sağlaması.

Gaziantep lahmacununu da unutmayalım. Bol sarımsaklı-yeşillikli, ne çok kıtır ne de çok yumuşak olan Gaziantep lahmacunu bir yiyenin aklından bir daha çıkmıyor adeta. Soğansız olarak, tamamen zırhtan geçirilen malzemelerle taş fırında pişirilerek hazırlanıyor.

Ocakbaşı restoranlarının vazgeçilmezi Ali Nazik ana malzemesi kıyma, patlıcan ve yoğurttan oluşan enfes bir lezzet. Közlenmiş patlıcan ve sarımsaklı yoğurt karışımının üstüne soğan ve biberle birlikte tereyağında pişirilen kıyma ya da sote et eklenerek servis edilen Ali Nazik kebabı özellikle lüks restoranlarda bulunuyor.

Kuyruk yağıyla birlikte zırhtan çekilen kıyma kebabı da, kuzu etinin kıyma kıvamına getirilmesi ve karabiber, tuz ve su ile yoğurularak şişlere geçirilerek odun ateşinde pişirilmesiyle ortaya çıkan bir lezzet.

Çoğu kişinin yani zengin ve fakirin asla vazgeçemediği lezzetlerden biri de nohut dürümü. Çeşitli baharatlarla harmanlanan haşlanmış nohudun tırnak pide içinde maydanoz ve sumaklı soğan ile servis edildiği nohut dürüm mutlaka tadılması gereken bir lezzet.

Tabi baklavayı en sona bıraktık. Baklava ve daha birçok tatlı çeşidi de Antep sofrasının vazgeçilmezlerinden. Ünü ise Türkiye’nin yanı sıra birçok ülkeye yayılmış durumda. İncecik açılmış kat kat yufkaların arasına bol Antep fıstığı ve taze kaymak koyularak fırınlanan baklavaların üstüne sıcacık şerbet ve bakır tavada eritilmiş tereyağı dökülüyor. Tepsinin içinde kıpır kıpır şerbetini çeken baklavalar hızla servis ediliyor. Baklava, şöbiyet, fıstık dolama, fıstık ezmesi, havuç dilimi, kuru baklava ve daha fazlası her köşe başında buluna tatlıcılarda yenebiliyor.

Kapanış kısmında ise kahveye yer verelim istedik. Midenizi dinlendirmek isterseniz Gaziantep'in ünlü menengiç kahvesini yudumlamayı ihmal etmeyin. Kendine has bir lezzeti olan ve bakır cezvelerde pişirilen menengiç kahvesini ve zahter çayını yine belirli mekanlarda tadabilirsiniz.

Tabi bu lezzetlerde saymakla bitmez ancak tartışılan konulardan biri de gastronomi kentiyle birlikte fiyatların arttığı eleştirileri. Sokak lezzetlerinin başında gelen Adana’ya bakıldığında fiyatlar oraya göre bir iki tık daha pahalı. Öğrencilerin ve ara öğün olarak tercih edenlerin sıklıkla tükettiği nohut dürümünü dahi 10 liradan ucuza bulmak zor. Özellikle içecekle birlikte fiyat 15 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Gencay Mihyaz