REFORM HABER-  Arasta Çarşısı'nda bulunan Şeker Hanı'nın ne zaman yapıldığı net olarak bilinmiyor ancak eski kayıtlara göre 16. yüzyılda bu hanın bulunduğuna dair bilgiler yer alıyor. Oldukça düzgün kesme taştan yapılan han, 2 katlı hanlar grubunda bulunuyor. Hanın oldukça gösterişli bir giriş alanı bulunuyor.

Hanın odaları ise ortadaki avlunun etrafında sıralanıyor. Bu avlu çevresindeki odaların önünde, revaklar (bir yapıda, üstü örtülü ve önü açık yer, sundurma) ve üst katın revaklarını taşıyan direkler bulunuyor. Mimarinin korunmamasının yanı sıra, yapının esnaf tarafından depo olarak kullanılması da mimari görünümünü kaybetmeye yüz tuttuğu gösteriyor.

“Bu Güzellikler Bizim Kültürümüz”

Tarihi yapının bu şekilde kullanılmasından şikayetçi olan vatandaşlar, tarihi yapının amacından farklı kullanılmasıyla ilgili önlem alınması gerektiğini söylediler. Vatandaşlar, “Bu tarihi yapı ilk olarak sigorta hastanesiydi. Daha sonra otel olarak kullanıldı. Şuan ise depo ve iş hanı olarak kullanılıyor. Fakat bu tür mimari eserlerin göz ardı edilmemesi gerekir. Bu güzellikler bizim kültürümüz. Geçmişimizin bir parçası neticede” diye konuştular.