Ramazan ayı bu yıl 11 Mart Pazartesi günü başlıyor. Gaziantepliler 10 Mart pazar günü akşamından sonra ilk sahuru yapacak. Gaziantep için  ilk gün imsak vakti 05:21 ilk iftar saati ise 18:41 

Gaziantep'te FETÖ operasyonunda yakalanan 13 zanlıdan 1'i tutuklandı Gaziantep'te FETÖ operasyonunda yakalanan 13 zanlıdan 1'i tutuklandı

Ramazan Da Iftar Sofralarinin Vazgecilmez Lezzeti Ramazan Kahkesi1649157004

Ramazanın Önemi

Oruç ibadeti nefsin isteklerine, arzularına iradeli bir şekilde uzak durma olması hasebiyle aynı zamanda bir irade eğitimi ve öğretimidir. Ayrıca açlık ve susuzluğun verdiği zorluğa, dayanma yönüyle de sabır eğitimine de dönüşmektedir. Toplumsal hayatta huzursuzluklara sebep olan taşkınlıkların, büyük ölçüde insanın hayvani yönünü tatmin eden maddi zevklere düşkünlüğünden kaynaklandığı görülmektedir. Maddi zevk deyince de akla ilk gelen genelde yeme, içme ve şehevi duygular gibi zevkler gelmektedir. İşte Oruç ibadeti bu anlamda bireyi maddi zevk ve şehvetler peşinde koşmaktan alı koyan bir ilaç niteliğindedir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü bir söz söylemesin, kavga etmesin. O’na birisi sataşır veya kötü söz söylerse, ben oruçluyum desin…(Buhari, Savm,9) buyurmaktadır. Bu hadiste de ifade edildiği üzere oruç bilenler için tam manasıyla bir kalkandır.

Bilim adamları ve uzmanlarımız Ramazan ayının önemi ile ilgili olarak oruç tutmanın sağlık açısından pek çok yararının olduğunu ifade ederler. Oruç sağlıklı kilo vermeye yardımcı olmaktadır ve bu gerçek bilimsel olarak ispatlanmıştır. Oruç esnasında vücutta bulunan yağ hücreleri aracılığı ile depolanmış yağlar yakılmaya başlanır. Oruç tutulan dönemde karaciğer hücreleri kendini yenileme fırsatı bulmaktadır. Oruç sırasında vücuttaki toksinler atılır. Aç kalmak vücudun serbest radikaller ile mücadele etmesini kolaylaştırır ayrıca iltihap oluşumunu engeller.

Önemsenerek, özümseyerek, farkına vararak tutulan oruç, bireyleri bütün kötülüklere karşı korur. Toplumun birlik ve beraberliğinin sağlanmasında oruç önemli bir rol oynar. Oruç aynı zamanda sabır ibadetidir. Zorluklara, meşakkatlere, güçlüklere şehevi baskılara karşı sabredemeyen kişiler böyle bir ibadeti yapmakta zorlanırlar ya da hiç yapamazlar. Bu sabrı gösterenlerin mükafatı, ecri hem bu dünyada hem de ahirette elbette büyüktür. Nitekim Peygamberimiz (s.a.s), Bir kimse Allah yolunda bir gün oruç tutarsa, Allah tutulan bu oruç sebebiyle o kimsenin yüzünü cehennem ateşinden yetmiş sene sürecek mesafelik yere uzaklaştırır.(Müslim Sıyam 31) hadisiyle, bu sabrın mükafatını en güzel şekilde dile getirmektedir.