Gıda fiyatlarındaki hızlı yükselişin önüne geçilemezken yemek sektörü girdiği büyük açmazın içinden çıkmaya çalışıyor. Üreticiler artan maliyetlerden, müşteriler ise ufalan porsiyonlar ve cep yakan fiyatlardan şikayetçi.

Kebap, ciğer ve lahmacun başta olmak üzere birçok yemekte fiyat artışı oluştu. Çevre şehirdeki fiyatlarla kıyaslandığında Gaziantep’teki fiyatların daha yüksek olduğu görüldü. Özellikle Gaziantep’te kış aylarının en önemli çorbalarından olan paça ile beyranın fiyatı geçtiğimiz hafta içerisinde 27 ile 31 TL arasında satılırken bu hafta itibariyle 35 TL’ye kadar fırladı. 2021 Ocak ayından buyana ortalama 17.5 TL’lik zam tepkilere neden oldu. 

“Fark çok fazla”

Sık sık paça ve beyran tükettiğini belirten vatandaşlardan Uğur Kaya, “Bunları gündeme getirmenizi istiyoruz. Her şehirde fiyat artışı var ama neden burada daha fazla oluyor. Beyran fiyatı almış başını gidiyor. Adana kebabı Adana’da 25-27 ise burada neden 30’dan fazla. Tepkimiz buna 5-10 TL’den aşağı fark yok” dedi.

“Satışlarda düşüş var”

İsmini belirtmeyen bir paça ve beyrancı ise maliyet artışlarının fiyatlara yansıdığını belirterek, “Personel çalıştırıyoruz bunları eski fiyatlardan çalıştırmamamız mümkün değil, sebzeye, ete gelen zam ortada. Son zamanlarda satışlarda da düşüş gözlendi” diye konuştu.

Gastronomiye bağlayanlar da var 

Bir başka vatandaş Cihat Kahraman ise gastronomi kenti olmalarının fiyatlara da yansıdığı dile getirdi. Kahraman şunları söyledi: “Ne olduysa gastronomi kentinden sonra oldu oysaki gastronomi kenti olduğumuz için fiyatlar daha uygun olmalıydı ve sürekli tüketimden dolayı kendini fazlasıyla çevirmeliydi. Her hafta bir kez bile dışarıya yemek yemeye gitsek sadece dürümler de 1’er TL fark görüyoruz. Kola 7 TL olur mu ya? Dürümcü de kolayı 7 TL’ye veriyorlar. Nohut dürümü bile 10 TL. Ciğer dürümü 30-35 TL olmuş, Beyran ve paça 35’e çıkmış yazık günah ya. Müdahale eden de yok.”

Azat Özkahraman