Gaziantep’te nisan ayının kurak geçmesinden dolayı ekinler tarlalarda kurumaya devam ederken, susuz tarımı kuraklık vurdu.

İnsan eliyle yapılmayan sulama ile yetişen ürünlerin ekildiği tarlaların yüzde 80’inin çeşitli oranlarda zarar gördüğü belirtiliyor. Ekilen ürün başak vermeden kururken, sulanan bazı alanlar ise kuraklıktan kurtuldu. Bölgedeki hububat rekoltesinde büyük düşüş olacağını kaydeden çiftçiler, bu yılın kurak yılı olduğunu söyledi.

Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdulkadir Deniz, “Gübre, mazot fiyatlarından sonra bu kez kuraklık çiftçiyi vurdu.” dedi.

“Kuru tarımla iştigal eden çiftçilerimiz ekinlerini biçemeyecekler”

Deniz, “Ekim döneminde artan mazot ve gübre fiyatları çiftçiyi ekim yapmakta zorlarken, hasat dönemi yaklaşırken yağışların azlığı özellikle mart sonu nisan başında beklenen yağışların olmaması çiftçiyi zora yoktu. Bölgemizde kuru tarımla iştigal eden çiftçilerimiz ekinlerini biçemeyecekler. Çünkü kuraklığın etkisi ile hububat veriminde beklenen çok düşük verim alınacak.” ifadelerini kullandı.

“Yarım kalan sulama projelerinin tamamlanması önemlidir”

Ziraat Mühendisleri Odası’nın geçen yılların verileri ile karşılaştırıldığı verim istatistikleri çiftçinin zor durumda kalacağını kaydeden Deniz, “Kurak iklim kuşağında olan bölgemizde, çiftçilerimizi zor duruma sokan verim düşüklüğü, çiftçileri hububat ekiminden uzaklaştırmak başka arayışlara sürüklemektedir. Oysa bölgemizdeki topraklar sulanabilse, sağlanacak verim artışıyla ülkemiz hububat verim açığını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Buradan yetkililere sesleniyoruz; yarım kalan sulama projelerinin tamamlanması önemlidir. Önceki sulama projelerinde su kaçakları-kayıpları önlenecek şekilde projeler tadil edilmelidir. Stratejik bir sektör olan tarım ve çiftçilerimizin üretimden kopmamaları için desteklemelerin çiftçiyi üretimde kalacak şekilde yapılması gerekmekledir. Her zaman söylediğimiz gibi Ziraat Mühendisleri Odası çiftçiden, tarımsal üretimden yana duruşuyla sorunların çözümü için kurumsal yapısı ile Türkiye tarımının gelişmesi için görev ve sorumluluk almaya hazırdır.” diye konuştu.