Af düzenlemesi açık cezaevlerinde kalan 120 bin mahkumun beklentisi olarak gündemdeki yerini koruyor. Koronavirüs sonrası evlerine izne gönderilen 120 bin mahkum ‘af’ istiyor. Bir yandan da ‘genel af çıkacak mı’ veya ‘af çıkar mı’ tarzında sorular akıllara gelirken uzmanlar ‘genel af düzenlemesinin zor ihtimal’ olduğunu belirtiyor.

Fakat genel af düzenlemesini kapsamayan ‘kısmi af düzenlemesi’ ihtimal olarak daha güçlü duruyor. Gündeme gelen af düzenlemesi hakkında son kulisleri ve detayları sizlerle paylaşıyoruz…

GENEL AF VEYA KISMİ AF ÇIKACAK MI? AF ÇIKAR MI DETAYLARI

Genel af düzenlemesi dışında sadece açık cezaevinde kalan ve şu anda dışarıda izinlerini geçiren 120 bin mahkum için kısmi af gündemde yer alıyor. Son olarak alınan kararla, Türkiye’nin birçok yerinde açık cezaevlerinde kalan 120 bin mahkumun izin süresi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı. İzin bitiminde yeniden cezaevine dönmek istemeyen 120 bin kişi af düzenlemesi beklentisi içerisinde bulunuyor…

120 MAHKUM İÇİN İNFAZ İYİLEŞTİRMESİ MASADA

Ankara gazetecisi Yasemin Güneri cezaevlerine infaz iyileştirmesinin gündemde olduğunu belirtti. Güneri kısmi af düzenlemesinden 3 yılı aşkın süredir cezaevinde olanların yararlanabileceğini ileri sürdü.

“120 bin kişiye af geliyor” diyen gazeteci Yasemin Güneri af düzenlemesi detaylarına ilişkin kaleme aldığı yazısında, “Üç yılı aşkın bir zamandır açık cezaevinde kalan mahkumların izinde olmasını göz önünde bulunduran yetkililer, bir defaya mahsus “infaz iyileştirmesi” yapılmasını masaya yatırdı.” dedi.

Af düzenlemesine ilişkin son kulis şöyle;

“Açık cezaevlerinde kalan yaklaşık 120 bin mahkum Covid-19 süresince izne gönderildi. İzin süresi bittiğinde yeniden izinler uzatıldı. En son kabine toplantısında alınan kararla açık cezaevlerinde kalan mahkumların izin süresi 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştı.

Üç yılı aşkın bir zamandır açık cezaevinde kalan mahkumların izinde olmasını göz önünde bulunduran yetkililer, bir defaya mahsus “infaz iyileştirmesi” yapılmasını masaya yatırdı.

Şu anda izinde olan 120 bin mahkumu tekrar cezaevine almak sorun olacak.

Açık cezaevinden izne giden mahkumların büyük bir bölümü yeniden işini ve düzenini kurdu. Açık cezaevine yeniden dönüp ceza çekmek, kendi isteği dışında izne gönderilenlerin kurulu düzenini bozacak. İzne gitmeyi de kendisi talep etmediği için ve zorunluluktan gittiği için yeniden cezaevine dönmek istemeyen mahkumların “firar” etmesine neden olacak.

İzin süresinin dolmasının ardından 120 bin mahkumun yarısından fazlasının cezaevine dönmeyeceği düşünüldüğü için “infaz iyileştirilmesi” sesli olarak dillendirilmeye başlandı. Yapılacak yasal bir değişiklikle “infaz iyileştirmesi” yapılarak açık cezaevlerinden izne gönderilen mahkumların, izne gönderildiği süre içerisinde yeniden suç işlememiş olması şartıyla affedilmesi sağlanabilecek.”