Ankara’da 27 senedir oto lastik işi ile ilgilenen Serkan Zengin, kış lastiği taktırmak isteyen vatandaşların 1 Aralık’ın yaklaşması ile arabalarını yoğun bir şekilde getirmeye başladıklarını söyledi.

Zengin, yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla ve kış lastiği taktırma zorunluluğu tarihine sayılı günler kala yoğunluğun başladığını belirterek, sürücülerin kış lastiği seçiminde dikkat etmesi gereken noktalara değindi. Zengin, “Bazı marka takıntısı olan insanlar markaya göre hareket ediyor ama ülkemizdeki kış lastikleri geneli gayet güzel performanslı iş yapıyor. Dikkat etmesi gerekenler lastiğin tarih konusu, bu çok fazla biliniyor, dillendirildi de zaten. Yeni olmasına dikkat etmeliler, marka çok da önemli değil. İnsanların kullanım amaçlarına göre, kullanım alışkanlıklarına göre, yaptıkları kilometreye göre bu değişiyor tabii. Ona kendileri karar veriyorlar” dedi.

“Uzmanlar dört mevsimlik lastiği önermiyor”

Zengin, kış aylarında dört mevsim lastik kullanımının doğru olup olmadığı sorusuna ilişkin, “Ülkemizde, özellikle İç Anadolu Bölgesi ve Ankara için uzmanlar dört mevsimlik lastiği önermiyor. Ama yine söylediğim gibi kişinin kullanım alışkanlıklarına göre, yıllık yaptığı kilometreye göre, eğer düşük kilometre yapıyorsa, kışın çok uzun yapmıyor ise ve Ankara’daki yüksek tepelerden birinde değilse bunlar kış lastiği yerine genelde dört mevsim lastiğe devam edebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

“Uzun yıllar kullanılmış lastiklerin çok performans vereceği düşünülmüyor”

Zengin, uzun süre kullanılmış lastiklerin tekrar kullanılmasının doğru olmadığını dile getirerek, “İnsanlar aracını değiştiriyor, bir sene önce kış lastiği almış oluyor, yeni aracın ebatları tutmuyor. Dolayısıyla onları da değerlendirip kendisine yeni lastik almak istiyorlar. Bu tip lastikler denk gelirse ki çok oluyor, bunlardan değerlendirilebilir tabii ki de. Ama işte 5 yılı geçmiş, uzun kilometreler yapmış, uzun yıllar kullanılmış lastiklerin çok performans vereceği düşünülmüyor” diye konuştu.

“Her şeyi lastiğe yüklememek lazım”

Kış lastiğinin yanı sıra araçlarda kazayı önlemek amacı ile nelerin bulundurulması gerektiğine ilişkin Zengin, “Eğer uzun yol yapıyorsa, şehirlerarası seyahatleri varsa, çekme halatı, takoz, zincir bunları bulundurmak zorundalar. Yasal olarak bunların zaten olması gerekiyor. Tabii kış lastiği taktık diye de aracını yazın kullandığı performansta kullanmaması gerekiyor. Her şeyi de lastiğe yüklememek lazım, kendisinin de tedbirli olması gerekiyor. Ani frenlemeden ya da ani hızlanmadan, birden gaza basmadan, bunlardan korunmalı, çekinmeli, bunları yapmamalı” ifadelerini kullandı.

“Lastikçiden otel hizmeti alarak değerlendirebilirler”

Zengin, kış lastiği zorunluluğu bitiminde sürücülerin lastiklerini lastik otellerini kullanarak muhafaza edebileceklerini dile getirerek, “Kendileri saklayacak yerleri varsa direkt betona temas etmeden, güneş görmeyen bir ortamda, radyasyona maruz kalmayacak şekilde saklayabiliyorlarsa kendileri saklayabilirler. Altına mesela betona temas etmeyecek şekilde tahta koyabilirler, üstüne ağır bir şey koymayacaklar” şeklinde konuştu.

“Aralık başında zam gelecektir”

1 Aralık’tan önceki ve sonraki kış lastiği fiyatlarına ilişkin konuşan Zengin, “Sezon açılışından itibaren her ay zaten periyodik olarak zamlar geliyor. Muhtemelen Aralık’ın başında da bir zam gelecektir” dedi. 1 Aralık’ta başlayacak olan kış lastiği taktırma zorunluluğu 1 Nisan 2023’te sona erecek. Kış lastiği taktırmayan sürücülere bin 152 lira ceza kesilecek.

Kış Lastiği Zorunlu Mu? Kış lastiği hususi değil ticari araçlar için zorunlu olan bir uygulamadır.

Özellikle yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar için zorunludur. Bunlar dışındaki hususi araçlar için kış lastiği uygulaması zorunlu değildir. Ancak can ve mal güvenliği ile sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem arz etmektedir. Kış lastiği uygulaması ile kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılmaktadır. Yani kış lastiği zorunlu mu sorusuna vereceğimiz cevap ticari araçlar için evettir. Diğer yandan kamyon, çekici, tanker, otobüs gibi büyük araçların tahrikli dingilleri (araçlarda şafta bağlı olup çekiş gücü sağlayan dingil) üzerindeki tüm lastikleri ile kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin araca monteli tüm lastiklerinin yanı sıra seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak yedek lastiklerin de kış lastiği olması gereklidir.

Hususi Araçlarda Kış Lastiği Uygulaması Resmi Gazete’de yayınlanan kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları ise illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutulacak. Bunların dışındaki ticari olmayan şahsi araçlar için ise kış lastiği uygulaması zorunlu değil. Fakat can ve mal güvenliği için sürücülerin kış lastiği takmaları gerekiyor. Ancak belirtmemiz gerekiyor ki özellikle toplu taşıma yapan, gerek şehir içi, gerekse de şehirlerarası otobüsler de mevsimine uygun olarak kış lastiğinin olup olmadığı kontrol edilecek.

Üstelik çekme halatı, yangın söndürme tüpü gibi avadanlıklarının da bulunup bulunmadığı, ışık far sisteminde herhangi bir aksaklığın olup olmadığı da kontrol edilecekler arasında. Eğer eksikliği olan araçlar varsa, bu araçların eksikliklerini tamamlamadan çıkışına kesinlikle izin verilmeyecektir. Kış Lastiği Kullanmanın Önemi Islak zeminde aracınızın kayma riskini azaltır. Yola tutunma ve yolu kavrama gücü yüksektir Bu sayede daha az kaza yapma riski ve çok daha güvenli bir sürüş sağlar. Kış lastikleri sayesinde ıslak ya da kaygan yollar üzerinde fren mesafesi kısalır.

Kar, buz, su üzerinde veya çamurlu yüzeylerde araba kullanırken üst düzey güvenlik sağlar. Kış Lastiği Kullanmanın Ekstra Önemli Olduğu Durumlar Dağlık yollardan geçildiğinde ya da düzenli olarak kayak pistlerine gidildiğinde. Kışın ortalama sıcaklığı yedi derecenin altında olan yerlerde araba kullanıldığında. Sürücünün ikamet yeri, sadece ara sıra kar yağmasına karşın sık sık yağmurun ve buzlanmaların olduğu bir şehir ise.

Aynı zamanda 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, buzlu, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine kıyas ile kış lastikleri yol tutuş özelliği ile daha sağlam ve yüksek güvenlik sağlar. Bu yüzden kış lastiklerinin takılı olması can ve mal kaybı açısından daha güvenlidir.