Kulüp Lisans Kurulu’nun profesyonel kulüplere 2022/23 sezonu için sezon başlamadan önce vermesi gereken lisanlar hala tamamlanamadı ve süreç adeta yılan hikayesine döndü. 

Süre yarın doluyor

Lisans başvuruları önce 30 Eylül, ardından 30 Kasım ve son olarak 23 Aralık tarihine kadar uzatılması sonrasında verilen süre yarın doluyor. 

50 takım ceza alacaktı

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi 6 aylık “İcraatın İçinden” basın toplantısında bu konuda Kenan Başaran’ın sorusu üzerine yaptığı açıklamada konuyu şu şekilde açıkladı: “Burada bazı konular yanlış aksettiriliyor. Şöyle bir alışkanlık var medyada; Türkiye Futbol Federasyonu'nda sadece Süper Lig varmış gibi bir algı yaratılıyor. Halbuki TFF'ye bağlı 130 tane profesyonel takım var. 

Bunun 92'si 2., 3. Lig'de, 19'u Süper Lig'de, 1. Lig'de. Harcama limitinde yüzde 40 artışa gittik dedik. Halbuki şu andaki enflasyon rakamı yüzde 84 ve harcama limitleri TL üzerinden yapılıyor. Eğer biz o yüzde 40 artışa gitmeseydik birçok Anadolu kulübümüz hiç transfer yapamazdı. Biz eğer lisansı uzatmasaydık 130 takımda 50 takım... Sanki 2-3 kulüp bu cezaya giriyor da biz de uzatıyoruz, onlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz.”

Büyükekşi, TFF'nin yaptıkları sayesinde ceza alacak takım sayısının 25'e düştüğünü belirterek "En son 25 takıma düştü, herhalde yine düşer diye tahmin ediyoruz. TFF'nin amacı liglerin oynanması, ligleri oynanamaz hale getirmek değil. Dışarıdan bu şekilde yorum yapmak doğru değil. Tamam o zaman 50 tane takımı şey yapalım..." dedi.

Büyükekşi: 3 puanı sileceğiz, tereddüt yok

Büyükekşi konuşmasını şöyle bitirdi: "130'da 50 neredeyse yüzde 40'ı yapar. Böyle bir şey olmaz. Biz de TFF olarak, yönetim olarak yetkimiz var. Yetkimizin sonu, bu yılın sonu. Bu yılın sonu gelmeden verdik ve eğer bu süre içerisinde edilimini yerine getirmeyen kulüplerin de 3 puanını sileceğiz. Orada hiçbir tereddüt yok.”

Enflasyon hesabı doğru mu?

Mehmet Büyükekşi bu konudaki konuşmasının bir bölümünde enflasyon oranının %84 olduğunu bu nedenle harcama limitlerinde mecburiyetten %40 artış yaptıklarını söylüyor. Ancak TFF Başkanın durumu saptırdığını işin tekniğini çok iyi bilen gazeteci Emrah Kayalıoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamayla ortaya koydu. Kayalıoğlu, harcama limitlerinin zaten enflasyon oranı da hesaba katılarak belirlendiğini, bu nedenle geçen sezon yayın gelirleri düşmesine rağmen harcama limitlerinin ikiye katlandığını %40 oranın sapma için belirlenen oran olduğunu geçen sezon bu oranın %25 olduğunu belirterek Büyükekşi’nin durumu yanlış aksettirdiğinin altını çizdi. 

Geçici 24. madde ne diyor?

Nitekim Kulüp Lisans ve Fair Play Talimatı’nın geçici 24. Maddesi “Sadece 2022/2023 Sezonunda geçerli olmak üzere, bu Talimatın EK-XII E. Takım Harcama Limitindeki Kabul Edilebilir Sapma miktarı % 40 olarak belirlenmiştir. Devam eden sezonlarda ise kulüplerin Takım Harcama Limiti dahilinde kalmaları zorunludur” şeklinde bir metinle bu durumu belgelemektedir. 

TFF'nin 3 puanı silinecek kulüpleri açıklaması gerek

Bütün bunların ardından Türkiye Futbol Federasyonu’nun yarın takım harcama limitlerine uymayarak lisans alamayan kulüplerin hangileri olduğunu açıklaması ve 3 puanlarının silindiğini duyurması gerekiyor.

KAYNAK- AJANSSPOR - HÜSEYİN ÖZKÖK