REFORM HABER ÖZEL - Friends grubunun üyelerinden İbrahim Dülük, 39 yaşında olduğunu ve yıllardır Gaziantep’te elektro gitar çalarak bu mesleği icra ettiğini ifade etti. 

“Bu süreçte enstrümanını satmak zorunda kalan ve intihar eden müzisyen arkadaşlarımız oldu.”

Pandeminin en çok etkilediği sektörlerin başında canlı müzik sektörünün geldiğini söyleyen Dülük, “Pandemiden önce Gaziantep’teki canlı müzik sektörü iyi denilebilecek durumdaydı. Az çok para kazanabiliyorduk. Gaziantep’teki kafe ve bar sayılarının artması ve canlı müziğe olan ilgi artınca biz de para kazanabiliyorduk. Ancak pandeminin başlaması ve yeme-içme sektörünün kapanmasıyla birlikte bizim de işlerimiz bitti. Şimdi hiç para kazanamıyoruz. Zaten önceden bir müzisyenin Gaziantep’te müzik yaparak hayatını idame ettirmesi çok zordu. Bir de pandemi çıkınca hiç imkân kalmadı. Birçok arkadaşımız, bu yüzden başka sektörlere yönelmek zorunda kaldı. Başka sektörlerde iş bulamayan arkadaşlarımız da çaresizlikten yıllarca sayesinde ekmek yedikleri enstrümanlarını sattılar ve üzülerek ifade ediyorum ki bazı müzisyen arkadaşlarımız da intihar etti” dedi.

“Gaziantep’te müzisyenlere değer verilmiyor.”

Gaziantep’teki canlı müzik sektörüne de değinen Dülük, sözlerine şöyle devam etti: “Gaziantep’te 100’ün üzerinde müzisyen ve 10-15 tane müzik grubu var. Ancak 10 müzisyenin sadece bir tanesinin sosyal hakları vardır. Büyük bir çoğunluğumuz, hiçbir sosyal hakkı ve sigortası olmadan resmen karın tokluğuna çalışıyor. Mekân sahipleri, müzisyenlere en az parayı verebilmek için her yolu deniyor. Herkes mekân açar, herkes garsonluk yapar ama herkes müzisyen olamaz. Biz, yılların emeği sonucu bu noktalara geliyoruz. Ama bunu mekân sahipleri anlamıyor. Gaziantep’te müzisyenlere hiç değer verilmiyor.”

“Yılların müzisyeniydim ama artık optik sektöründe çalışıyorum.”

Yıllardır Gaziantep’teki canlı müzik sektörünün içinde olduğunu söyleyen Friends grubunun solisti Onur Çapuk, pandemi nedeniyle artık müzikten para kazanamadığını ve bu nedenle optik sektöründe çalıştığını söyledi. Başka sektörde de olsa para kazanabildiği için şanslı olduğunu söyleyen Çapuk, “Bir müzisyen için en acı şeylerden biri, müzikten para kazanamadığınız için başka bir sektörde çalışmak zorunda olmanızdır. Pandemiyle birlikte yeme-içme sektörü kapanınca bizim sektör de kapanmış oldu. Uzun bir süre hiçbir iş yapamadım. Yıllardır biriktirdiğim paradan harcamak zorunda kaldım. Şimdi optik sektöründeyim. Yine bir şekilde paramı kazansam da müzikten para kazanamamak zoruma gidiyor. Yine de enstrümanını satmak zorunda kalan ve hatta intihar eden meslektaşlarımıza göre kendimi şanslı görüyorum” ifadelerini kullandı.

Haber: Aydın Uğur