Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış nedeniyle acil servisler ve ASM’lerde yoğunluklar arttı. Kentte görülen salgın nedeniyle yaşanan artışları değerlendiren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Her Şikayette Sağlık Kurumuna Başvuru Gerekmez

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan, ‘’Grip, ani başlayan ateşle birlikte, yaygın vücut, kas, baş, boğaz ağrısı, bazen burun akıntısıyla seyrediyor. Viral bir hastalık olması nedeniyle kendiliğinden iyileşebilir. Ancak risk grubundakilerde daha ağır seyredebiliyor. Zatürre, orta kulak iltihabı, bronşit veya bronşiolite de yol açabiliyor. Her şikâyetin bir sağlık kuruluşuna başvuruyu gerektirmez. ‘’

Şikayetler Bir Haftadan Uzun Sürüyorsa…

Erdoğan, “Üst solunum yolu hastalıkların çoğu kendiliğinden iyileşir. Şikayetler bir haftadan uzun sürüyorsa, tedaviye rağmen ateş düşmüyorsa, öksürük artıyor ve şiddetleniyorsa, özellikle soluk alıp vermekte zorlanma başlamışsa, 2 yaş altı çocuklarda ve risk grubundaki hastalarda (diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, astım vb.) hızlı soluma, zor nefes alma gibi bir durum varsa sağlık kurumuna başvurulmalı.”

Kapalı Alanlarda Maske Kullanılmalı

Başkan Umut Yılmaz, kırsal mahalle sakinleriyle bir araya geldi Başkan Umut Yılmaz, kırsal mahalle sakinleriyle bir araya geldi

 Kapalı ve kalabalık ortamlarda maske kullanılması ve olabildiğince kısa süre geçirilmesi uyarısında bulunan Erdoğan, Hastaların evlerinde kalarak, dinlenerek, sağlıklı beslenerek ve bol sıvı alarak hastalığı atlatmaları mümkün. Bu hastalığın başkalarına bulaşmasını da engelleyebilir. Bulaşmayı önleyen bir diğer etkili yöntem pandemideki gibi maske kullanılmalı. Hatta Sağlık Bakanlığına önerimiz, başta sağlık tesisleri olmak üzere kapalı alanlarda (AVM, toplu taşıma araçları, kafe ve kahvehaneler gibi) maske zorunluluğu getirilmesi. Kaldı ki bu toplum sağlığı ve sağlık sisteminin yükü düşünüldüğünde elzem oldu.”

Asm’lerde İş Yükü Arttı

Grip ağır geçebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Erdoğan, ‘’Bu sebeple aşılama dönemlerinde risk grubundaki herkes aşılanmalı. Bu konularda detaylı bilgiye aile hekimlerinizden ulaşabilirsiniz. Aile hekimleri ve ASM’ler birinci basamak sağlık hizmetlerinin koruyucu sağlık kısmında önemli bir görev ve sorumluluk alıyor. Birçok konuda, özellikle hastalıkların önlenmesi ve hastalıklardan korunmayla ilgili değerli bilgiler verebilecek ASM’ler ciddi bir iş yükü altına sokulup gerçek amacından uzaklaştırıldı. Gerçekçi olmayan hedefler konularak iş motivasyonu düşürüldü. Bir türlü kendi görev ve sorumluluklarına vakit ayıramaz hale getirildi’’ ifadelerini kullandı.