Yapı sektörünün temsilcileriyle buluşan Meriç, depremle ilgili önlemleri alması gerekenlerin, depremin tek sorumlusunun müteahhitler gibi gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Melih Meriç, beraberinde Gaziantep Eski Milletvekili Yaşar Ağyüz ve milletvekili adayı Vijdan Aktaş ile birlikte GAİMDER’e yaptığı ziyarette, Başkan Bora Kanevetci ve üyelerin sorunlarını dinledi ve sektörle ilgili görüşlerini aktardı.

Kendisinin de yapı sektörünün içerisinden gelen bir isim olarak, sorunları çok iyi bildiğini söyleyen Meriç, mecliste görev yapmaya başladığında, sektörle ilgili yapılması gereken yasal düzenlemelerin tamamının takipçisi olacağını açıkladı. Meriç, “ “Önlem alması gerekenler, bunları yapmadıkları gibi bir de faturanın tamamını müteahhitlere kesmek gibi bir algı içerisine girdiler. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir üretici ürettiği ürüne, ömür boyu garanti veremez. Elbette sizlerin de sorumlulukları var. Bu çizginin net şekilde çizilmesi, herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor” dedi. Ülkenin imar ve şehircilik politikasını eleştiren Meriç, Odaların yetkilerinin tırpanlandığını, STK’ların güçsüz hale getirildiğini, göreve geldiklerinde bu yapıyı tekrar güçlendirmek için adımlar atacaklarını kaydetti.

CHP Milletvekili adayı Vijdan Aktaş ise, yapı sektörünün bir bütün olduğunu belirterek “Deprem felaketinde de gördük ki, müteahhitleri suçlamak bu işin en kolay tarafı. Oysa ki meselenin bütününe baktığımızda, mimarı, mühendisi, yerel yönetimleri ve merkezi hükümeti hepsini birlikte değerlendirmek gerekiyor. Yapı sektörü ile ilgili muğlak durumun bir an önce netleşmesinde yarar görüyoruz. Bunu gerçekleştirmek ise Millet İttifakı iktidarında mümkün olacak” ifadesini kullandı.

Şahinbey Eski Belediye Başkanı ve Eski Milletvekili Yaşar Ağyüz de konuşmasında, 14 Mayıs’ta yapılacak Millet İttfifakı’na oy verilmesi çağrısında bulundu.

Binalara Muayene Sistemi Getirilmeli

GAİMDER Başkanı Bora Kanevetci, CHP heyetine, sektörün sorunlarıyla ilgili bilgi verdi. Kanevetci, kamu ve özel sektörde yaşanan problemleri başlıklar halinde CHP heyetine aktardı.

Müteahhitlik meslek yasasının bir an önce düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Kanevetci, muayene sistemi getirilerek binaların 2 yılda bir kez periyodik bakımdan geçmesini talep etti. Gaziantep’teki yapı kalitesinin iyi durumda olduğunu belirten Kanevetci, sektörün daha iyi koşullarda hizmet verebilmesi için merkezi hükümet ve yerel yönetimlerden destek beklediklerini kaydetti. Kanevetci ayrıca sektörün ihtiyacı olan istihdam ve kalifiye eleman sorununun da arttığını belirterek, bu yöndeki eğitim politikalarının da geliştirilmesini talep etti.