5 gün önceden depremhaber veren yeni proje, binlerce hayatı kurtarabilir! Türkiye'de bu teknoloji kullanılacak mı? İşte ayrıntılar... Depremlerin önceden tahmin edilebilir olup olmadığı sorusu, bilim dünyasında uzun süredir tartışılan bir konu oldu. Ancak yapay zeka, jeolojik özellikleri ve önceki sismik verileri analiz ederek depremleri yüksek olasılıkla tahmin etmek için kullanılıyor. Yapay zeka modelleri, büyük verileri insanlara göre daha hızlı bir şekilde analiz edebiliyor ve depremlerin belirtilerini tanımlamaya imkan sağlıyor.

Teksas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yaptıkları çalışmalarla yapay zeka algoritmalarının depremleri yüzde 70 doğruluk oranıyla tahmin edebildiğini gösterdi. Çin'de yapılan testlerde, sistem 14 depremin yerini neredeyse tam doğrulukta tahmin ederken, sadece 1 depremi kaçırdı.

Bu gelişme, depremlerin önceden tahmin edilmesinde güvenilir bir yapay zeka sisteminin yakın gelecekte mümkün olabileceğini işaret ediyor. Araştırmacılar, modelin dünya genelinde sismik faaliyetin yoğun olduğu bölgelerde test edilmesini ve daha fazla veri üzerinde eğitilerek tahmin doğruluğunun artırılmasını planlıyorlar.