Karanfil, sadece tatlandırıcı bir baharat olmanın ötesinde bir dizi tıbbi özelliğiyle de bilinen popüler bir baharat. Ancak halk arasında karanfilin faydaları çok fazla bilinmiyor. Her gün karanfil tüketmenin vücuda birçok faydası bulunuyor.

Özellikle diş ağrılarına iyi gelen karanfilin bütün faydaları ise şunlar:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Karanfil, içerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler. Beyaz kan hücrelerinin miktarını artırarak vücudu enfeksiyonlara karşı korur.

karanfil-1.jpg

SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİR

Sindirim enzimlerinin salgılanmasını arttırarak sindirim sorunlarına çözüm olabilir. Aynı zamanda lif açısından zengin olmasıyla sindirim sağlığını geliştirir ve kabızlığı önler.

DİŞ AĞRILARINI DİNDİREBİLİR

Karanfil, lokal anestezik özelliklere sahiptir. Diş ağrısı durumunda, diş hekimine gitmeden önce rahatlatıcı bir etki sağlamak için karanfil kullanılabilir.

KARACİĞERE KATKIDA BULUNUR

Karanfil yağında bulunan öjenol, karaciğer fonksiyonunu iyileştirir. Vücudun detoksifikasyon sürecine ve ilaç metabolizmasına destek olur.

karanfil-2.jpg

KEMİK VE EKLEM SAĞLIĞI İÇİNDİR

Karanfil, flavonoidler, manganez ve öjenol gibi elementleri içererek kemik ve eklem sağlığını destekler. Kemik yoğunluğunu artırır ve sağlıklı mineralleri kemiklere taşır.

ANTİOKSİDANLARLA DOLUDUR

Karanfil, polifenollerin en güçlü kaynaklarından biridir. Kolesterolü düşürür, kan basıncını düzenler ve yaşam süresini uzatmada rol oynayan antioksidanlar içerir.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEMEYE YARDIMCI OLUR

Vücutta insülin benzeri davrandığı için, karanfil kan şekerini dengelemede etkili olabilir. Şeker hastalığı gibi kan şekeri sorunu olanlar için önerilebilir.

Karanfilin içinde bulunan öjenol, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Ancak bu durum, kan inceltici ilaçlarla etkileşime girebileceği için doktora danışmadan önce dikkate alınmalıdır.