Ehliyetini yenilemeyenlere uygulanacak ceza belli oldu. 2022 yılında son bulacak olan ehliyet yenileme süresi 31 Aralık 2024 yılsonuna kadar uzatılmıştı. Yılsonuna kadar ehliyetini yenilemeyenlere para cezası uygulanacak.

Yeni ehliyet sistemine geçilmesi ile birlikte eski ehliyetlerin son tarih zamanına kadar yenilenmesi gerekiyor. 

Yılsonuna kadar ehliyetini yenilemeyenlere 4 bin 64 TL ceza uygulanacak.

Ehliyetini yenilemek isteyenler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri genel Müdürlüğü internet sitesi nvi.gov.tr üzerinden ya da ALO 199 hattından randevu alarak ve istenen belgeleri hazırlayarak randevu adresine götürerek ehliyetlerini yenileyebilir.

Sürücü Belgesi başvuruları adresin bulunduğu ilçe nüfus müdürlüğünden yapma zorunluluğu yoktur. Başvurular herhangi bir müdürlükten de yapılabilir.

Sürücü belgesini yenilemek isteyenlerin harç ücretleri yıla göre değişiklik gösterirken, şu an için eski tip sürücü belgesine sahip kişilerin yeni ehliyete geçmek için 15 TL harç ücreti ödemesi gerekiyor.

Sürücü Belgesi Başvurularında son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf ve Sürücü Sağlık Raporu ibraz edilmesi gerekmektedir.

Alınan randevuya gidilemeyecek durumlarda; Sistemden olumsuz etkilenmemek ve mağduriyet yaşanmaması için alınan randevu tarihinin takip edilmesi ve randevu tarihi ile ilgili bir değişiklik olması durumunda randevunun, randevu saatinizden en az yarım saat önce iptal edilmesi gerekir. Aksi durumda 15 gün içerisinde bu türde randevu verilemez. 

Sürücü belgesi başvuru bedellerinin, başvurudan önce vergi dairesi müdürlüklerine, anlaşmalı yerlere yatırılması gerekmektedir. Ödemeye dair belge (makbuz veya dekont) gerektiğinde gösterilmek üzere muhafaza edilmelidir.

Ehliyet Yenileme Evrakları Nelerdir?

Kimlik Belgesi
Sürücü Sağlık Raporu
Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
1 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca e-devlet üzerinden temin edilebilir.)