Geçen hafta kurdaki ilk destekler 8.90-8.88 seviyelerinde görülürken, sonraki destek noktaları 8.84-8.82 ve 8.76 seviyelerinde seyretti. İlk dirençler ise hafta sonunda 8.97-9.00 seviyelerinde görüldü.

Bu seviyelerde kâr satışlarının öne çıkmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren uzmanlara göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Piyasası Kurulu'nun reel faizle ilgili alacağı karar süreci etkileyecek. 9.00 seviyesinin aşılmasının ardından Merkez Bankası'nın müdahale ihtimalimin gündeme gelmesinin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, 9.10 ve 9.17-9.20 seviyelerine ulaşılması durumunda yıl sonu beklentilerinde revizyona gidilmesi zorunluluğunun doğacağına, böyle bir durumda ekonomi yönetiminin yeni kararlarla sıkılaştırma tedbirlerini gündeme getireceğine dikkat çekiyor.

Dolar ne kadar? Euro kaç lira? 21 Eylül 2021 güncel dolar kuru… Dolar/TL… -  Son Dakika Haberleri

Dolar neden yükseldi, yükseliyor?

Dolar kurunda yaşanan yükselişin ana nedeni Merkez Bankası tarafından Eylül ayında yapılan 100 baz puanlık sürpriz faiz indirimi olarak gösterildi. Enflasyon rakamlarında yaşanan yükselişe rağmen yapılan faiz indirimi piyasalarda sıkı para politikasından vazgeçiş olarak kabul edilirken bu da dolar kurunda yükseliş yaşanmasına neden oldu. 

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından Mecliste yapılan sunumda yapılan açıklamalarda beklenen şahin mesajların verilmemesi ve yeniden faiz indirimi yapılabileceği yorumlarına neden olan satır arası mesajları kurda tansiyonu bir kere daha yükseltti. Pazartesi günü akşamı kabine toplantısı sonrasında açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye konusunda yaptığı açıklamalar ve yeni bir sınır operasyonu sinyallari vermesi de dolar kurunu yükseltti. 

Dış piyasada ise FED tarafından yapılan açıklamalar, enflasyonun tüm dünyada yükselmesi ve ABD tahvil faizi rakamlarında yaşanan hızlı yükseliş dolar kurunun yukarı yönlü çıkışını hızlandırdı.