Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı. Deniz, anız yakan üreticinin sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

Tarımsal faaliyetler sırasında ortaya çıkan çevre sorunlarının başında anız yangınlarının geldiğini söyleyen Deniz, “Anızın yakılması ile mikrobiyal humus oluşumu için toprağa verilen organik madde miktarı azalmaktadır. Bu durum; topraktaki mikroorganizmaları, kalıcı humusu parçalamaya yönlendirmekte ve sonuçta topraktaki humus miktarında azalma oluşmaktadır” dedi.

“ANIZ YAKMAYA HAYIR DİYORUZ”

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz,

“Bölgemizin özellikle kurak ve yarı kurak yerlerinde tahıl alanlarında hasat sonrası nem yetersizliği ve topraktaki mikroorganizma faaliyetlerinin yavaşlaması sonucu anız ve bitki artıklarının ayrışması ve çürümesi uzun zaman aldığından, yetiştiriciler bir sonraki ekim dönemine ait iyi bir toprak hazırlığı için bu artıkları yakmaktadırlar. Ayrıca toprak işleme aletleriyle anız bozma sırasında harcanacak enerji ve karşılaşacakları mukavemetin kırılması amacıyla tarladaki bu materyallerin yakılarak yoğunluğunun azaltılması tercih edilmektedir. Çoğunlukla organik karakterdeki bu maddelerin yakılması toprak organik maddesinin azalması yanında toprağı mesken olarak edinen ve ona hayat veren her türlü canlı organizmanın yaşamını da tehdit etmektedir” şeklinde konuştu.


 

MODERN TARIM TEKNİKLERİ KULLANILMALI

Anız yangınlarının doğayı tahrip ettiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz,

“Anız yangınlarından dolayı gerek ormanlar, gerekse komşu araziler zarar görmekte, toprakta bulunan birçok canlı hayatını kaybetmektedir. Doğal dengeyi bozan anız yakma, birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok etmektedir. Anız yakma sonucu çıkan yangınlar, milyarlarca liralık zarara yol açmaktadır. Bunların dışında anızın yapısında bulunan fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, çinko, bakır gibi diğer mikro elementler de bitkilerin kullanamayacağı form olan oksitlere dönüşmektedir. Anızın yakılmasıyla toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozmaktadır. Anız yakmak yerine, modern tarım teknikleri kullanılarak, daha iyi bir tohum yatağı hazırlama ve toprak işleme yapılabilir. Bunun yanında hasat sonrası parçalama ve çürümeyi kolaylaştırmak için sapları parçalayıcı bir alet kullanılarak anız toprağa karıştırılabilir” dedi.